2024-02-23 1754 浏览
新年食团年饭,梗系要食中菜。今次拣咗朋友介绍嘅依间顺德私房菜试吓。入到嚟,依一间私房菜有好多间房,坐得好阔落,倾偈都好舒服,唔会好似啲普通酒楼咁嘈。🥢杏汁炖白肺汤首先,我哋饮咗一个杏汁炖白肺汤,一个我好钟意嘅养颜滋补汤。呢个汤炖到奶白色,好足料,有好香嘅杏仁味,非常香甜清润。🥢冰镇鲍鱼鲍鱼好弹牙,唔腥,食落口好鲜甜,唔点Wasabi豉油都好正。🥢酱爆黄金虾多士虾多士铺有厚厚一层咸蛋黄酱,咸香惹味。加埋新鲜炸起嘅虾多士,真系十分邪恶嘅人间美食!🥢顺德煎酿鲮鱼食完虾梗系要食鱼,就系食顺德名菜。上菜𠮶阵,原本以为食原条煎鱼,点知内有干坤!鲮鱼肉好弹牙,加上外面煎到香脆嘅鱼皮,食落口感更上一层楼。🥢虾干鱼肚炖芥菜食完啲浓味嘢,当然要食返清清哋嘅菜。芥菜好清甜,而且煮到好腍。鱼肚都唔腥,食落爽口,加埋清甜嘅鱼汤,消济一流👍🏻🥢 XO酱海鲜炒饭呢个炒饭海鲜配料都算多,而且炒得好干身,加上微辣嘅XO酱,每啖饭都好香口!屋企人食完都赞不绝口。🥢蛋白杏仁茶甜品成为我今晚最爱😍 蛋白好滑,杏仁茶好香,成个糖水甜而不腻,一个非常滋润嘅糖水,为今晚做一个完美嘅总结!

🥢杏汁炖白肺汤

🥢冰镇鲍鱼