2024-12-29
完成左个大project,今日去咗同事介绍的观塘Four o Five coffee and eatery食晏庆祝,佢就好似以前嘅speak easy bar 咁隐藏在工厦内。我哋嘟QR codec睇咗$88午餐,主食有好多选择,轻食如沙律,饱肚嘅意粉到丰富嘅肉类都有。先来前菜,可以点餐汤/沙律。佢仲可以加点炸小食,个酥炸海苔鱿鱼配青芥末沙律酱好香口,鱿鱼够厚,有口感。是日餐汤系粟米浓汤,而田园沙律好健康,用红酒醋酱调味好开胃。想食肉慰劳下自己嘅我们,主食就点咗要加钱嘅纽西兰牛柳配蜜糖烧番薯,我要咗五成熟。两片牛柳加上软支西兰花及番薯,补充我嘅需要。BBQ汁慢煮猪腩肉配烧菠萝,个猪腩肉好大件,成件东坡肉咁大,佢煮得熟又保留到肉汁好嫩滑,我将原件烧菠萝切片配猪腩肉非常之夹。同事话依度嘅梳乎厘班戟好好食,我哋就跟餐+$78.8叫咗个吉士焦糖梳乎厘班戟,份量好大好好味,足够两个人食。餐饮叫咗杯芒果菠萝沙冰 ,啲沙冰好绵,上面好大个cream。另外海盐Kiri芝士奶盖槙之白宇治抹茶,有好浓抹茶甘香,小甜刚刚好。个奶盖非常厚又好味。原本怕唔够时间慢慢饮嘢,所以加咗钱转外卖杯,但系佢哋想食品嘅速度
先来前菜,可以点餐汤/沙律。