2011-10-26
早前见到杂志报导,知道大围有位高人---梁虹光师傅,廿几年来,独沽一味,百宝鸡,用其独家刀法,去尖骨、起肥膏,务求大人食得健康,小朋友食得开心,净系呢一份精神同心意,足以叫我专程去一试。百宝鸡位于大围积信街41号,唔难揾,舖面唔大,但贴满报纸、杂志嘅宣传和报导,仲有前港督彭定康试食及与大班郑经翰嘅合照,非常威水。今日系有备以来,所以一早已经打电话来预订,因为梁师傅坚持即叫即斩,斩鸡壹只需时最快都要十二分钟,如果有客人等候,随时要敖上个多小时,所以梁师傅早已张贴声明,提醒食客最好提前两小时预订,非常巴闭。我今日比预订时间早咗到,眼见舖头门已开,但空冇一人,便站在门外大叫一声,因为舖头嘅门口系有一趟半腰掩门拦著,所以我冇硬闯;有一把雄厚嘅声音系舖头后面嘅工场传出来:「系咪订咗鸡?」「系。」跟著,就见到一个身穿白色工衣,红色短裤嘅中年男子,由工场走出来,虽然真人比相中人老,亦比较瘦,但我肯定这名中年男子,就系梁虹光师傅,佢二话不说,随手拿起工作枱上嘅厨师帽,往头顶一笠,便走到砧板面前,一手拿起刀子,另一手拿起百宝鸡,埋首开工,非常酷。根据报导,梁师傅只用120天大嘅农场活鸡,每只重约四斤,每
根据报导,梁师傅只用120天大嘅农场活鸡,每只重约四斤,每天新鲜运到,洗净㓥好后,浸入秘制卤水汁前,仲要系颈位开𠮶小孔,等d卤水汁可以彻底渗入鸡嘅内部,确保更加入味;至于𠮶卤水汁就更加巴闭,梁师傅弃用花椒、八角,改用海味、瑶柱、沙姜、香叶和小茴等香料熬制而成,香味独特,绝非坊间一般卤水汁可以媲美,非常正。 期间,见梁师傅埋头苦干,手起刀落,可以话快、狠、准,用其纯熟嘅独家刀法,将只百宝鸡煎皮拆骨;见梁师傅先将鸡皮起出,细心地切除皮下肥膏,再起骨,跟著就用刀面拍松d鸡肉,再涂上秘制百宝汁,才放入外卖盒;梁师傅之所以咁坚持佢嘅刀法,因为佢认为皮下肥膏系坏胆固醇,食咗无益,所以要切除;至于起尖骨,系因为要方便老人家和小朋友食用,以防佢哋被尖骨骾衬,非常细心。 除咗百宝鸡 ($200一只) 外,仲有BB乳鸽$30、鸡脚$25、鸡肾$30、鸡肝$30、鸡汤$5,如果唔想买全只鸡,仲可以买半只$100,甚至饭盒都有,有百宝鸡饭$28及BB乳鸽饭$35 (写明系一只乳鸽),要脾就加$5,种类唔多,但非常详细。 等了又等,足足等咗廿几分钟,终于见到我𠮶盒百宝鸡啦,仲有两盒白饭,梁师傅强调系用金象香米煮,并非一般劣等米,只收$5一盒;见鸡汤亦都系$5一盅,叫咗三盅,不过梁师傅话要等多几分钟,例汤唔系一早煲定,即搯即有咩?唔明,只见梁师傅系砧板后面,搅吓搅吓,咁我亦只好继续耐心等待,非常耐。
系呢个时候,适逢老板娘---梁太刚啱返来,见我系度等,好主动咁同我倾吓计,原来佢哋早于1985年已经系大围卖百宝鸡,不过当时并唔系呢个舖位,系同一条街前几个舖位,比依家嘅舖位仲要细,所以冇厨房,只有一个砧板、一个收银柜咁大,当时,要去美林村嘅大牌档,同人借厨房用,每当d鸡煮好后,就用架手推车,推返来舖头卖,又辛苦,又麻烦;及后,多咗d报纸、杂志宣传,亦多咗d口碑,生意自然做多咗,所以系1988年,就买咗依家嘅舖位,终于拥有自己嘅工场兼舖面,一直做到依家,非常长情。
闲话间,梁师傅亦有问我是否看到饮食男女嘅介绍而来,我直认不讳,我亦表示非常欣赏梁师傅嘅敬业乐业精神,所以专程造访,梁师傅亦觉得报导详尽,非常开心,仲攞埋报导入面所提及嘅百年妙药俾我睇,佢话系爷爷留低俾佢,𠮶樽入面系真空,所以d药到依家仲保存得好好,系用来医眼疾;梁太仲话明日下午会有亚洲电视嚟访问,似乎佢哋对于传媒嘅访问系乐此不疲,非常健谈。
汤亦都准备好了,梁太帮我打包好之后,梁师傅仲俾咗张锦囊我,临行前,仲同我讲:「包你一世唔会肚痛。」𠮶张锦囊,其实系两张A4纸,四面都写满字,系梁师傅嘅亲笔字迹,大致嘅内容系话食咗d受污染或生冷食物而肚痛,最佳嘅治疗方法,就系饮70oC热滚水,因为有杀菌功能,字里行间,亦表明咗梁师傅对政府嘅无能与不满,我并非医师,亦无花时间考究,未知确实与否,但听落言之凿凿,颇有趣,亦不得不佩服梁师傅嘅伟大无私嘅精神;原来梁师傅嘅爷爷同爸爸都系中医,所以梁师傅对医术都略懂一二,闲来,梁师傅就会把佢所认识嘅或时下嘅话题、见解,手写下来,再影印派俾街坊,希望造福人群,非常有抱负。 身负重任,要将梁师傅嘅精髓带返公司与同事分享,所以我重踏油门,第一时间赶返公司开餐。
汤,一人一盅,都颇大盅,其实一盅都足够两人用,卖相就一般,表面上有一层薄油,中间夹杂著几点黑色,真的不吸引;呷了一口,味道不浓,亦不咸,颇清,唔腻,的确系鸡汤,而且冇味精,唔称得上好好饮,但$5一碗真材实料嘅鸡汤,比坊间嘅味精例汤,好饮百倍。 白饭,一般饭盒嘅份量,饭粒鲜明,唔会一嚿嚿,食了一啖,有淡淡嘅饭香,但我喜欢比较硬身,略嫌偏软少少,但我两位秘书,则非常欣赏,觉得很软熟,亦好肯定系金象香米,因为佢哋屋企都系食金象米,哈哈。 至于主角百宝鸡,份量十足,一个饭盒,装得满满,鸡皮呈啡色,香味一般,唔浓烈,正如杂志所讲,望落有d似豉油鸡,不过颜色则比豉油鸡略浅;二话不说,夹起一件鸡脾肉,果然皮肉分离,没有半点肥膏,一啖咬落去,十分嫩滑,味道香,且鲜甜,卤水汁嘅味道亦冇一般豉油鸡咁咸,可能由于梁师傅系每件鸡都涂上百宝汁,所以够香够味;再试一件鸡胸,当然冇鸡脾咁滑,略嚡,但唔韧;至于鸡背,虽然肉唔多,但鸡味最浓郁;若嫌百宝汁味道唔够,梁师傅亦随鸡附送一小盒百宝汁,可以蘸来吃,味道更加浓烈。 肥膏的确切除得十分干净,成盒鸡,连一点肥膏都揾唔到;但骨,则并非完全起哂,鸡背、鸡胸等位置,仲有骨落地;鸡皮起咗肥膏后,确实吸引,但见仲有少量鸡毛;我并非想系鸡蛋里挑骨头,只系想将所见所闻,如实与大家分享。
平心而论,百宝鸡系好食,比起一般烧味舖嘅鸡,已经好好多,但未至于话非食不可,而且佢冇堂食,一定要外卖攞走,但系斩料加𩠌呢家嘢,通常都系要方便,系屋企附近就最理想,有几多间,可以做到太子永合隆咁,d客系专程揸车嚟买外卖,就算有,百宝鸡所处嘅位置,又唔方便客人泊车买走 (因为积信街路面狭窄,好容易阻塞交通),所以系经营上,系有一定嘅难度。
我哋三个人,就将一只鸡,两盒饭,三盅汤,一扫而清,合并$225,每人平均$75,唔算平,但非常饱,整顿饭,味香,但唔咸,食完后,都唔觉口渴,难得;$200一只鸡,可能好多人都会觉得贵,但系街市卖一只活鸡,都要佰几蚊啦,所以我觉得$200一只新鲜鸡并唔贵。
大家只要睇真d梁师傅嘅心机同诚意,就会觉得百宝鸡系值得保存落去,要保存嘅,唔单止系食物本身,最重要嘅,系梁师傅𠮶份心意,凡事都以客人为先,处处都为客人设想;依家,个个都口口声声话保育,但系往往都要到濒临危险嘅边缘,先去做番d嘢,可以的话,大家都应该尽早出一分力,支持一吓本地文化。