2024-09-02
有一个识咗好耐嘅闺蜜喺公司有得升职加薪,所以特别想同佢庆祝一下,加埋仲有两个礼拜就到佢生日,所以就谂住夹埋一齐,揾一间好啲嘅餐厅同佢一次过庆祝,上网睇吓,于是就决定嚟湾仔呢间餐厅。呢间餐厅系之前拍新闻女王都有取景嘅,所以一讲就知道呢度嘅装修劲靓,当然啦,食物亦都好高质。我哋今日叫咗大众点评嘅一个特别Menu,其实都几抵食,四道菜都系$780。第一道系Sea cucumber meat,用上桂花蚌同三文鱼子,下面有豌豆同土豆分之泡沫,当中更加加左XO酱,令到成个味道更加有惊喜。本身桂花蚌口感脆脆地,底部就属于creamy texture,加埋摆盘够特别,呢度菜我觉得好出色!The tartare就系和牛他他,上面有奥思迦鱼子酱同鹌鹑蛋,不过精粹都系个麻辣酱到,捞匀来食,或者放埋上去亚麻籽脆片到食到超级好食,我真系几啖就食完,鲸吞咗佢!主菜我要左French yellow chicken法式黄油鸡整到鸡卷,再用咗泰北嘅咖喱酱,一上枱已经闻到超级香,食欲大增!旁边亦都有油豆腐同秋葵,而最顶仲有一个超靓嘅蛋面脆片,卖相同味道都一流!朋友就要咗Pork belly西班牙猪腩肉,旁边有纽西兰鳌虾,
朋友就要咗Pork belly西班牙猪腩肉,旁边有纽西兰鳌虾,啦叭菌,酱汁就系青苹果泥同芥末汁,朋友食咗一啲都唔腻。
甜品方面就叫咗一个blueberry mousse cake with raspberry sauce,唔会太甜,其实都系我钟意食嘅杂莓,不过而家年纪大咗,唔可以食咁多甜品,所以另外一个就要咗一碟Fresh fruit。估唔到佢哋仲额外送咗earl grey madeleine 俾我哋,热辣辣新鲜出炉,外面脆脆地,超好食!