2017-10-29 856 浏览
金兴马鞍山的咸鸡饭,金兴小厨。呢间小厨,以我所知,已经搬了第三次铺位!其中一次,没有开业成年。原因是领展加租加得太利害,老板又有性格地,宁愿结业也不续租!因此此店消失了成年!此餐厅,最出名有两种食物!一是咸鸡饭或者咸鸡咖哩饭,二是猪扒饭或者干炒猪扒意!咸鸡饭,啲鸡虽然咸咸地,但是鸡肉煮到刚刚好,不太软又不硬,恰到好处。如果食咖哩,一样是用咸鸡,只是多咗咖哩汁。鸡饭,一定要一点半前到店,才稳阵有得食!一点半后,就要睇当天彩数了!赶唔切,可以电话下单。咸鸡,有好多人去佢度,买成只走!呢样更加要早订!否则,佢哋会切好一碟,不能原只给你lu.........另一样野食,就是猪扒。呢样其实好味嘅不是猪扒,而是豉油,特别用干炒方法煮。豉油,是老板自家煮过,味,特别甜。其实,不论猪扒或是鸡,都是雪藏货!不过,可煮成咁美味,老板的功夫真的不错。
金兴