2014-12-29
2017 浏览
一班同学仔去一日游旅行,大班人玩完要食晚饭都几头痛!(12大8小)同学仔妈咪提议呢间食堂,我们大家都无所谓,最紧要好坐同唔会介意我们多小朋友!佢话一定无问题!呢间食堂有规定,首先要有房署职员订位,要事先写定菜!唔系即兴上去食!菜式名称都几特别!好多都未试过!食堂仲好好话可以比我哋坐埋一枱!(好高难度)一日游之后去到门口!大楼下系好普通嘅房署办事处,只有一个牌写住康乐会,要在楼下按钟!上面先按掣开门!食堂在三楼,电梯只能上到二楼,所以要行上一层(行动不便就去唔到)上到去就见到个格局系中菜馆大厅!(我唔知有无房)好金壁辉煌,店员指示大厅中间一张大枱比我哋(为了坐埋一齐,要坐圆櫈)最令人开心系食堂出口就有一间游戏室!班马骝即刻冲入去玩(有电视游戏、积木、煮饭仔)佢仲比埋隔离张中枱我们放手袋杂物!好窝心!(外套手袋真系放满成张枱)因为已经一早写定𩠌!就即刻叫起!椒盐陈皮中虾:炸得松脆,椒盐味惹味,唔觉陈皮味,但已经好味到「选」手指,中虾大只,虾肉爽口弹牙!好好味油炸鬼咕噜肉:咕噜肉汁酸甜,玻璃色透明,油炸鬼中间夹虾胶,再有酱汁包住,真系比个样呃到,以为系咕噜肉,咬落虾胶弹牙,油炸鬼索汁!而中间
油炸鬼咕噜肉:咕噜肉汁酸甜,玻璃色透明,油炸鬼中间夹虾胶,再有酱汁包住,真系比个样呃到,以为系咕噜肉,咬落虾胶弹牙,油炸鬼索汁!而中间仲有真嘅咕噜肉,一样外脆内软!今次唔用菠萝,用蜜桃,虽然都系罐头蜜桃,但食落口感厚肉啲,又juicy!其他三色椒爽脆!我哋连三色椒都清埋!
枇杷叶响螺炖竹丝鸡:呢款汤未饮过,店员一大煲攞出来!煲盖用纸包住!饮用时先开封!打开觉得汤水深色但好清澈!饮一啖好甜,初时都怕会好重药材味,饮落味道又唔会!味道浓而清!饮完成身暖晒!
西兰花炒班球:班片好厚肉,肉质好滑,唔腥,不过有少许骨!西兰花爽口,有点硬,配云耳淋身!唔会有玻璃献!
云耳蒸班头腩:其实我唔系好识食头腩,因为实在太多骨,只可以拣啲肉多嘅食到一两件,味道蒸出精华!可惜鱼鳞未打清!浪费了啲鱼皮!云耳索晒汁好好味!
红酒烩猪软骨:一大锅,唔知以为系蕃茄汤,好浓好红,中间有好多红萝卜,炆得淋身入味,猪软骨好大块(成块扒咁)中间软骨有咬口,但唔会好硬,配蕃茄浓汤好味!
蒜茸包:原来有蒜茸法包配埋猪软骨食,焗得香脆,面包松脆,香草蒜茸好香,偏咸!好味!
鱼汤什菌浸菜苗:奶白色鱼汤清甜唔腥,好似牛奶咁滑,什菌烟韧,索晒汤汁,加菜心苗爽口!正!
紫姜炸子鸡:以为系普通炸子鸡,原来宝物沉归底,下面姜汁紫姜先系精华!炆得入味嘅子姜块,配炸得香脆嘅炸子鸡!味道好夹!好惊喜!
生炒糯米饭:碟上!卖相普通(如果用瓦锅上会更风味)以为味道普通就错了,糯米干身粒粒分明,有咬口但烟韧,真正嘅生炒(好多为了省功夫,蒸完再炒,已经唔同一回事)味道浓郁!唔使腊味衬托已经好好味!
姜汁榚:初时见竹笼上!以为系寿桃包,原来又系一个惊喜,姜味重嘅榚点,榚身热辣辣糕软熟烟韧!姜味好重!我就好钟意!有朋友就受唔到!
腰果露汤圆:其实食到呢度,已经好饱!但又见个糖水好特别!忍唔到又食,比较少用腰果,通常系用合桃,鲜露打得够滑,有腰果味但唔系好浓!中间有汤圆,汤圆唔系好大粒,外皮烟韧,中间芝麻馅香浓!好好味!
水果:蜜柑!
味道真系无得顶,份量又大碟!食唔晒嘅都要打包走!(我都未试过大家咁踊跃打包,真系太好味,唔舍得浪费)服务又窝心,店员都好好礼貌,收碟上菜换碟都好勤快!地方够大舒服!厕所仲好干净!大家都食得好尽兴,可惜只招呼会员!唔系真系要带屋企人食多次!