2020-11-08
好少去观塘,最近喺附近上紧一个课程,每日都喺度捐窿捐罅揾好嘢食。见到深仔记门外有好大个餐牌,以为系平时工厦饭堂食颓饭,都冇乜特别期望。睇吓个餐牌,咦!又几有惊喜㖞,佢面类唔单止有云吞面𠮶啲港式面当必备嘅配菜,仲有新鲜鱿鱼、肥饿肠等等。食物方便好有惊喜,首先黑柏叶嘅份量好多,你见到足足铺满成碗面。黑柏叶切成幼条,比较容易入口,而且烚得啱啱好,唔会熟得滞过轫,有咬口得嚟唔会𡁻唔烂。面质同埋汤底都系有传统面家嘅水准,老实讲我觉得面质拍得住「奀X记」。入口系爽口嘅,唔会淋Patpat亦唔会硬到𡁻唔开。面嘅枧水味唔系好重,亦够弹牙。汤底有淡淡大地鱼汤味,即使我碗面入边已经有好多姜葱,但系依然食得出汤底有鱼味,而且唔会比碱水盖过汤底嘅味道。随面附上辣椒豉油,唔算好辣但几细心,俾你配黑柏叶去食。而且价钱都算公道,我叫嘅姜葱黑柏叶面只系$43 ,好多时出边黑柏叶都唔可以直接配面,要单点价钱就会比较贵。加$10去买冻柠茶,买单都只系53 ,算几抵食。食品质素整体都好高质,座位都舒服因为我有梳化位,但店中间嘅圆台就要坐胶凳,可能无咁舒适。另外我叫嘅少甜冻柠茶都几甜,好似无特别做到少甜,希望下次可以改善。
随面附上辣椒豉油,唔算好辣但几细心,俾你配黑柏叶去食。