2022-11-10
大班楼,亚洲头十嘅餐厅,系将普通食材升华、然后将味道发挥到极致嘅典范。自从米芝莲摘星之后更加一位难求,真系托朋友嘅鸿福先至食到。价钱合理,一千元一位的收费比很多有姿势冇实际的fine dining 来的令人心服口服。等位等半年(有得等已经好好彩)先食到嘅一餐饭,将大家嘅期望拉到好高好高,所幸系唔会令人失望。甚至有好多将近失传嘅功夫粤菜仲可以喺度食到,实在不可多得。听讲大班楼依家转咗做omakase制,冇得自己拣食咩,不过都分享吓有啲咩值得一试嘅菜式。先有金钱蟹盒(终于试到呢道手工名菜),以猪网油包裹嘅蟹盒松化酥脆。然后有鱼米粥虾籽琵琶虾,听讲粥水以人手用布过滤数次,先至有咁顺滑无渣、但系有好香米味嘅粥水,琵琶虾虾肉亦十分嫩滑。嚟到大班楼,点可以唔试佢哋最出名嘅鸡油花雕蒸花蟹配陈村粉,不过我觉得大班楼嘅呢道菜整体而言味道较淡,所选嘅陈村粉较厚身,所以索汁同口感嘅争小小,不过都出色嘅。三虾炒饭(鲜虾、虾干、虾膏)饭粒够干身,整体够鲜味,呢个保持到一贯水准!其余有啲朋友赞不绝口嘅菜式,我觉得都OK的,如此用心费神去做呢啲买少见少嘅怀旧手工菜当然值得尊敬,味道于我而言又未至于要摆上神台,如炸粽
其余有啲朋友赞不绝口嘅菜式,我觉得都OK的,如此用心费神去做呢啲买少见少嘅怀旧手工菜当然值得尊敬,味道于我而言又未至于要摆上神台,如炸粽、臭豆腐等。总括而言,book到台嘅,有何不可?