2021-10-21
以前,因工作关系,一年都有三几次到大学出席啲活动,但疫情下,已两年无到访过。最近,就代公司去咗一转浸大,原来变化都已经好大。由于早到咗好多,行吓行吓原来呢度有间Pacific Coffee,就晌度食个下午茶,打吓趸。由于喺连锁店,所以,内里嘅环境跟其他嘅Pacific Coffee都喺大同小异,都喺以小圆形咖啡枱为主,亦少量梳化椅,感觉轻轻悠闲。不过,呢度最较为特别嘅喺铺外有个偌大嘅空间,感觉有少少半露天,非常开扬,尤其依家天气又咁凉快,坐晌度叹下午茶特别爽。出咗啲新品,当然又想试吓啦,呢期见佢喺加入薄荷元素嘅薄荷朱古力同薄荷朱古力咖啡,两款我都啱,但后者就大兴趣多少少。咁讲明嚟下午茶,就梗喺要搭件甜点啦,尤其饮住咖啡,就更加要衬吓。结果,就拣咗一款法式甜挞。 薄荷朱古力咖啡 $43以浓缩咖啡作基底,加入薄荷糖浆同浓郁嘅朱古力调制,面头仲唧咗啲忌廉扮得靓仔啲,更加咗少少朱古力脆珠添。小弟就一次过摇到匀晒先饮,感觉都几特别,先喺一阵阵咖啡香,随之而嚟就有朕浓郁朱古力味,后续就喺凉凉哋嘅薄荷味,有一种层层递进嘅层次感。梨肉杏仁挞 $28有得你睇,大大件香梨肉晌中间,而梨肉非常之清甜,至于挞
以浓缩咖啡作基底,加入薄荷糖浆同浓郁嘅朱古力调制,面头仲唧咗啲忌廉扮得靓仔啲,更加咗少少朱古力脆珠添。小弟就一次过摇到匀晒先饮,感觉都几特别,先喺一阵阵咖啡香,随之而嚟就有朕浓郁朱古力味,后续就喺凉凉哋嘅薄荷味,有一种层层递进嘅层次感。 梨肉杏仁挞 $28
有得你睇,大大件香梨肉晌中间,而梨肉非常之清甜,至于挞身嘅质感属于挺身少少𠮶种,带点点湿润,而挞身内的杏仁香气就颇为突出,衬咖啡喺几好嘅搭配。 因为唔喺学生,更唔喺校友,所以,呢次真喺一次好难得嘅「校园时光」,加上天气凉快,环境舒服,让人都倍感悠闲,差啲就坐过笼。