2018-08-01
今日放工约咗老婆去Shopping,咁啱做紧Summer SALE,买完嘢就梗系揾下嘢食,但系又唔想行番出去口福街𠮶边咁远,所以就睇下呢个商业中心有咩餐厅,我老婆超钟意食印度薄饼,我哋见到一间印度餐厅就谂住试一试。其实本身在店外见到个样咁,好似cheapcheap快餐店咁,但系唔想再周围行,就谂住博一博...一行入去只系见到一枱系香港人,其他都系外国人同埋印度人...全部侍应都系印度人,感觉好地道好正宗。我哋首先叫咗个薄饼 Parotta,原来佢薄饼都分好多款,我哋就叫咗最Normal𠮶只配咖喱三角豆,块饼超新鲜同埋应软则软,应脆则脆,点埋咖喱汁夹住嚟食啱啱好,唔会太辣,啱怕辣的老婆口味,佢超满意。然后再叫咗个masala dosa(中文叫煎饼),佢最有特色系有好多唔同酱料可以点。因为块饼超薄,所以外面煎得好脆,切开里面都系咖喱什菜什豆等,虽然冇肉,但系点埋酱汁食,其实真系好饱肚同埋好野味。之后真心觉得唔错,所以叫多两个小食 Pepper Vada and SamosaPepper Vada 我就觉得唔太啱我,食落去第一啖系几得意,但系食落好干,好似食紧麦饼咁。Samosa 咖喱角就同
Samosa 咖喱角就同我哋平时食开好唔同,感觉似食炸油角,馅就似头先煎饼既馅,都系什菜什豆等冇咩新意,似煎饼既Mini版
不得不提就系呢度既饮品,非常Surprise
我哋叫咗一杯薄荷橙同埋橙菠萝汁
首先佢唔系雪到冰一冰的果汁,感觉好Fresh好健康
另外真系完全feel唔到沟水,同埋原来橙+薄荷都好好味,原来系呢度推介!