2018-12-01
随著台式饮品愈开愈多既时候,人们系未知饮左几多糖份落肚既年代,我真系好唔明白点解香港人可以禁钟意饮呢啲台式饮品,好啦!禁我就试下,友人都算钟意饮台式饮品就叫佢介绍下啦,佢介绍左呢间小茶堂比我。禁多台式饮品之中,我净系识饮珍珠奶茶,所以我净系会叫珍珠奶茶黑糖珍珠奶茶 少甜少冰我拎上手已经有啲饮什么虎纹的东东,看落好靓禁!但我眼中,一杯呢啲黑糖乜乜乜,会谂起好多研究都话既,一杯珍珠奶茶= 两碗饭,虽然我唔太好台式饮品,但珍珠奶茶每月都会饮一次左右啦,唔算好多,而呢间既珍珠奶茶,系我饮过禁多杯之中系最难饮!黑糖珍珠系甜到涩,系甜到涩,有几多糖我就唔知,或者煮既过程中煮浓,只知道饮左两三啖真系顶唔顺,太甜太涩,即刻起痰,珍珠咬口都唔太好,太涩既关系真系唔想研究珍珠好唔好食!奶茶,唔知系比黑糖影响到还是茶既问题,都系有阵怪味!饮左1/3杯真心顶唔顺就dum了呢间野我前后试左两次,而第二次我就唔尝试再伏一次,转饮奶盖芝士奶盖红茶呢间 小茶堂 系标明用某牌子既芝士,禁平时啲饮唔铺用咩芝士我又唔知既,禁标明左都几好,至少知道自己饮左咩落肚!经过上次经验,我就买左呢个芝士奶盖红茶,饮左一啖点解可以涩到禁
黑糖珍珠奶茶 少甜少冰
呢间野我前后试左两次,而第二次我就唔尝试再伏一次,转饮奶盖
芝士奶盖红茶
呢间 小茶堂 系标明用某牌子既芝士,禁平时啲饮唔铺用咩芝士我又唔知既,禁标明左都几好,至少知道自己饮左咩落肚!经过上次经验,我就买左呢个芝士奶盖红茶,饮左一啖点解可以涩到禁?又无茶味,我谂唔明原因,真系用茶叶制作茶底还是不断重复使用茶底,有茶既颜色,无应有味道,仲要涩到不得了!芝士奶盖,标明用某芝士,同其他店铺既芝士奶盖系好有出入,不论味道还是质感,唉
原谅我真系难饮到饮左1/2都系顶唔顺要dum
体整黎讲,呢间 小茶堂 真心好难饮!我未试过要dum饮品或饮唔哂,呢间真系第一间,不会再有第三次中伏!更唔希望希其他人同我一样中伏,亦唔明白点解会开到分店!