2018-11-11 321 浏览
真系极钟意食越南菜,今日黎到位于雅兰中心二期嘅品越试下😍 我地book左位,咁啱分配到窗口位,望到弥敦道嘅景,而且座位非常舒服,好适合同朋友食个饭倾下计。 香茅烧猪颈肉串捞檬 猪颈肉微辣,充满住炭烧味,非常惹味同juicy。檬粉配上鱼露,酸酸甜甜,仲有生菜丝、青瓜丝、萝卜丝,十分开胃,食到停唔到口。 烧大虎虾米纸卷米纸卷一碟六件,本身expect米纸卷嘅size会大旧d,同埋虾肉份量会多d,不过整体配上青瓜、米粉等材料都算几丰富,而且非常米纸卷非常结实,唔会一咬开就散哂。 香芒软壳蟹炒饭 软壳蟹炸得啱啱好卜卜脆,唔会话太厚太多粉浆,而且香芒令充满咸香嘅炒饭添上少少甜味,仲可以balance番炸软壳蟹嘅油炸感,成个炒饭好有惊喜! 越式炒金边粉侍应送呢碟炒金边粉上黎果时真系标紧劲多烟,完全feel到系充满锅气! 食落又唔会觉得好油,出面好多餐厅嘅炒金边粉都会落太多油,令人觉得太肥腻,但呢碟反而刚刚好。 法式焦糖炖蛋 炖蛋非常滑,甜而不腻,唔错呀! 即制窝夫配雪糕窝夫有两件,其中有一件好似圈状嘅鸡蛋仔咁,几得意。窝夫食落外脆内软,充满蛋香。雪糕方面我地拣左乳酪味,感觉好似食紧froyo咁

法式焦糖炖蛋

炖蛋非常滑,甜而不腻,唔错呀!

即制窝夫配雪糕

窝夫有两件,其中有一件好似圈状嘅鸡蛋仔咁,几得意。窝夫食落外脆内软,充满蛋香。雪糕方面我地拣左乳酪味,感觉好似食紧froyo咁,仲有红豆同炼奶可以点。微温嘅窝夫配上冰冻嘅雪糕,冲击味觉! 推介!

雪梨芦荟蜜

呢杯饮品带清甜,可以润喉,而且芦荟份量足够,啱哂呢d转季天气饮用。

香橙西柚沙冰

沙冰几清甜,够哂解渴同开胃,食完咁多咸嘅菜式可以叫番杯中和一下。

洛神花茶

侍应会先系蜡烛台上点蜡烛,再将茶壶放系上面,等d茶变滚就可以饮用,变相仲可以keep住保温。味道酸酸甜甜,系消滞之选。

总括黎讲,其实呢间餐厅嘅食物真系冇乜大挑剔嘅地方,唯一系呢度嘅冷气风有d大,本身d食物上碟仲热辣辣标紧烟,但都会好快吹到冻哂,希望可以调教下冷气😊