餐厅: 上海弄堂菜肉餛飩 (歌賦街)
资讯:

2022-07-25 410 浏览
有一次行过歌赋街,见呢间上海餐厅几有特色,想试~结果之后一路冇下文🤦‍♀️今日系铜锣湾返学,放左学终于同朋友来呢度试下了😂去到餐厅系五点半左右,时间尚早,餐厅一个客都冇😂餐厅地方唔大,但装修几雅致,几舒服👍坐低就上茶同餐前小食~🥜花生一D都唔普通,见佢有D辣椒干同花椒,食落微辣带麻,几好食😋最后两个人食晒成兜🥜花生🙈睇左阵menu,见超值一人餐几抵食咁😳$118,有齐汤、前菜、主菜、饭同饮品,所以就叫左个一人餐,再加多份🐷小笼包同🍲葱油拌面~落单冇耐已经上菜,劲快😳先上🐟宁式熏鱼同🥘酸辣汤~🐟宁式熏鱼,质地唔会太干,唔会太硬,有D惊喜👍因为之前食过一间好硬掘掘,感觉好麻麻😢甜甜地,好o岩送饭😏🥘酸辣汤,料超多,每一羹都好多料😳味道上,好酸好辣,两个味都好劲😂我麻麻地酸辣汤都觉得呢个几出色🤣🍲葱油拌面一上枱觉得几吸睛😳D葱好多,深绿色,唔系啡色😚因为好多葱,所以一上枱已经闻到葱味😏面质烟韧,唔会好淋👍味道上唔会好咸,唔错😋🐷回锅肉跟🍚菜饭因为对回锅肉情有独钟,所以谂都唔洗谂,一人餐主菜就叫左呢个~猪肉片仲多过D菜😳一碟有齐猪肉片、豆干、椰菜同辣椒~少少辣,好好送饭,好快就清晒成碟(食送),
有一次行过歌赋街,见呢间上海餐厅几有特色,想试~
结果之后一路冇下文🤦‍♀️
今日系铜锣湾返学,放左学终于同朋友来呢度试下了😂
去到餐厅系五点半左右,时间尚早,餐厅一个客都冇😂
餐厅地方唔大,但装修几雅致,几舒服👍
坐低就上茶同餐前小食~
🥜花生一D都唔普通,
见佢有D辣椒干同花椒,食落微辣带麻,几好食😋
最后两个人食晒成兜🥜花生🙈
睇左阵menu,见超值一人餐几抵食咁😳
$118,有齐汤、前菜、主菜、饭同饮品,
所以就叫左个一人餐,再加多份🐷小笼包同🍲葱油拌面~
落单冇耐已经上菜,劲快😳
先上🐟宁式熏鱼同🥘酸辣汤~

🐟宁式熏鱼,质地唔会太干,唔会太硬,有D惊喜👍
因为之前食过一间好硬掘掘,感觉好麻麻😢
甜甜地,好o岩送饭😏

🥘酸辣汤,料超多,每一羹都好多料😳
味道上,好酸好辣,两个味都好劲😂
我麻麻地酸辣汤都觉得呢个几出色🤣
宁式熏鱼、酸辣汤
🍲葱油拌面
一上枱觉得几吸睛😳
D葱好多,深绿色,唔系啡色😚
因为好多葱,所以一上枱已经闻到葱味😏
面质烟韧,唔会好淋👍
味道上唔会好咸,唔错😋
葱油拌面
🐷回锅肉跟🍚菜饭
猪肉片仲多过D菜😳
一碟有齐猪肉片、豆干、椰菜同辣椒~
少少辣,好好送饭,好快就清晒成碟(食送),仲嫌唔够喉🤣

饭方面,可以拣白饭、菜饭同面~
见佢🥬菜饭都唔洗加钱,就拣左🥬菜饭了😏
菜嘅比例好多,食到碗底都仲有菜,正👍
回锅肉跟菜饭
🐷小笼包最后上,size有D的骰🤦‍♀️
小笼包皮薄,但都算容易夹起,又冇穿底👍
汤汁清澈,好食👍
如果大粒小小就好啦😂
小笼包
一人餐有杯豆浆,豆味浓,但略嫌甜左D😢

最后两位埋单 $260
服务上唔错,收碟加水都好密👍
食物上,好高质👍
以中环来讲,呢个价位,好抵食😂
2022-07-23
葱油拌面