2016-06-01 294 浏览
终于约到班旧同事出黎食饭啦~之前黎开柯士甸路食饭,觉得近地铁站之余,又多野选择,环境宁静同朋友食住倾几耐都得!咁啱俾我揾到间有洋台、有得听歌的西餐厅。去到兆年行,一幢唔似做餐厅既办公楼层,完全系另一个世界既餐厅。几有情调既餐厅,墙身系好大幅油画,画上特色大桥。因为要等其他朋友嚟,所以就行左出洋台睇睇,环境都ok㖞,有d黄灯仲见到好大个烧野食既炉,正!好啦,终于等齐人可以叫野食~我地都一致地享受头盘黑醋吞拿鱼沙律同是日餐汤为罗宋汤。个沙律黎到,见佢放得几靓,食旧烟熏吞拿鱼都好黑椒吓,刚好用落左少少醋既沙律中和下佢,几好味。食完个口仍然有d黑椒庆庆地,就黎左个罗宋汤,好浓蕃茄味,又好多配菜,好足料!四个人分别叫左4个main courses一齐share黎食~配菜就拣左配菜忌廉焗薯片,有别于平时餐厅嘅炸薯条,好吸引呀~之前未试过,估唔到会系口感爽口嘅薯仔,而且带有薄薄嘅忌廉味,好特别。尤其配搭每道主菜唔同嘅汁,都会夹到主角嘅味,真系有啲惊喜比我地仲食晒添~西班牙黑毛猪伴黑松露烧汁 黑毛猪有成寸半厚,第一眼见到心谂。。。应该好"鞋"同好韧,点知出奇地嫩滑。轻煎后,肉带香脆感,但又不会太油,肉
罗宋汤
西班牙黑毛猪伴黑松露烧汁
黑毛猪有成寸半厚,第一眼见到心谂。。。应该好"鞋"同好韧,点知出奇地嫩滑。轻煎后,肉带香脆感,但又不会太油,肉厚多汁没有overdone。肉本身无乜腌点过,反而带出左黑毛猪既肉香,配上调得啱啱好既黑松露菌汁,成件事好match。
烤烧美国西冷牛扒伴蘑菇烧汁
烤烧美国西冷牛扒伴蘑菇烧汁  6成熟
因为佢系用碟上既,而餐厅又建议食6成熟,所以我地就试下6成。一切开,无咩血水又食落唔会韧,蘑菇汁够特别香,味道调得很好,牛味都keep 到而肉质嫩滑,再捞埋d薯仔片真系唔错。
法式扒羊架伴红酒芥末汁
先讲个汁,有阵蒜香红酒味配上芥末香味,惹味得嚟唔会太呛鼻,很易入口。羊架烤得适中,切落去肉质刚刚好,要留意部分羊架边位带点脂肪。羊架咬落有肉汁带酒味,有轻微膻味,应该合一家大小口味,而配埋芥末汁食就岩岩好。

整体晚餐都有一定水准,朋友都大赞!晚餐如果八点前走仲平D添㖞~下次再嚟~
烤烧美国西冷牛扒伴蘑菇烧汁