2020-10-16 481 浏览
同好耐冇見的朋友一聚,揀咗呢間位於銅鑼灣新開的中菜廳作為聚腳地點,寬敞的座位,中西融合的新派佈置,給人一種舒適寫意,創新得來又不失傳統的感覺☺️茶葉以類似試管盛載,可以自行因應濃度拎開,幾鍾意呢款設計,迎合唔同客人嘅口味~肉鬆豆腐~先來涼盤,豆腐冷吃不失嫩滑,仍然保持滑溜溜嘅質感,就像奶凍一樣,香濃嘅豆味配合微甜嘅肉鬆味道幾夾,肉鬆的質感亦與豆腐形成強烈對比,令整體感覺食落更有層次~川醬春蛋~再來一道開胃小菜,細粒嘅皮蛋第一次見,賣相好特別~醬料帶有微微辣的味道,稍有刺激味蕾的感覺,一口質感厚實的皮蛋配合少許酸麻的醬料,感覺特別開胃~鵪鶉蛋燒賣 時菜蝦餃 透明波波~終於有我最愛吃的特色點心,幸好可以選擇二人份量,令我可以食多啲唔同菜式☺️燒賣大大粒,上面包住了一整粒厚實的鵪鶉蛋,一口咬落去覺得好足料,不但有滿滿的豬肉餡,亦有鮮蝦☺️時菜蝦餃亦與平時傳統的蝦餃稍有不同,外皮煙韌,包住滿滿的蝦肉餡料,味道鮮甜彈牙☺️我最喜愛透明波波,有滿滿的蔬菜餡料,加入少量冬菇粒粒令整體口感更為豐富,不同的蔬菜更令味道層次更為特別,好想食多粒☺️布拉鮮蝦腸~唔少得試吓手拉腸粉,質感比坊間食到的更為滑溜,腸粉皮亦不

肉鬆豆腐~
肉鬆豆腐

川醬春蛋~
川醬春蛋

鵪鶉蛋燒賣 時菜蝦餃 透明波波~
鵪鶉蛋燒賣  時菜蝦餃  透明波波

布拉鮮蝦腸~
唔少得試吓手拉腸粉,質感比坊間食到的更為滑溜,腸粉皮亦不會過厚,餡料亦不吝嗇,包住幾粒原隻彈牙既鮮蝦,食落好滿足🤩
布拉鮮蝦腸

懷舊蝦多士~
不能不少得我最愛的炸物,蝦多士啱啱炸起口感十分香脆,最驚喜的係蝦肉經過油炸後口感仍然保持彈牙,並沒有乾身的感覺🤤
懷舊蝦多士

海皇酸辣羹~
酸辣羹十分足料,每一啖都有滿滿的木耳絲,豬肉條等等,味道調校得啱啱好,酸酸辣辣刺激味蕾,十分開胃(用透明嘅碗承載着好特別😝)
海皇酸辣羹

黃金四季豆~
鹹蛋黃包住整條四季豆,就如被黃金包住一樣嘅感覺,經過酥炸味道十分香脆,鹹蛋黃的鹹香為四季豆加左唔少分,就好似食緊炸薯條一樣食食吓已經食咗成碟,採用四季豆感覺上亦較為健康😝
黃金四季豆

海膽炒飯~
炒飯粒粒分明,每一粒都被滿滿的醬汁包圍着,但係味道卻啱啱好,不會過鹹,反而更能帶出海膽的鮮甜味道,而且每一啖都有不少蝦肉和帶子,感覺超級滿足🤤
海膽炒飯

榴槤糯米糍~
甜品係我最愛嘅糯米糍,好驚喜嘅係一咬開就已經有榴槤流心,溫度啱啱好令榴槤質感就好似雪糕一樣,配合煙韌的糯米糍外皮,真係忍唔住想食多粒🤩
榴槤糯米糍
2020-10-11