2018-02-19
新年费事阿娘辛苦,就带佢落屋企附近开饭,柴湾好难得有新野食, 一直都想试下呢间槟城餐厅🤤今日初四,转左个假日餐牌,好似少左好多选择,不过唔收加一,价钱within 一百蚊内都尚算合理。我地今日一行六人~6点就黎霸定位😂,开头都怕地方细会好迫因为有小朋友,原来餐厅直入转角,仲有好几张大枱同圆枱,环境又几新净阔落㖞,感觉比同商场内既其他餐厅舒服。假日menu : 除左槟城野,仲有中菜,锯扒,焗意粉都有,劲多元化。跟餐都有例汤送,有中西汤㨂。我地㨂左青红萝卜鸡脚汤~5碗里面有3碗都有鸡脚。个汤几甜几好饮,但不致于好重味精,饮饮下都饮晒。✨班兰椰子钙思宝(跟餐+16): 佢d 特饮配钙思宝真系有d 奇特。佢d 冰多得过份,4分3都系冰!痴左一啖黎试下,好淡味~系有d 班兰味,但无椰子味,都系饮水好d😆。✨珍珠带子蟹棒炒饭($80): 本身系虾头膏炒饭,点知话无晒,转左黑松露。个饭都炒得干身有黑松露香味,不过带子无咩味,蟹柳质素一般般。✨槟城炒米粉($80): 本身系炒贵刁,点知话无晒~又无晒。。可能我走左辣,所以无乜槟城风味。不过以一个普通炒米粉黎讲味道ok, 佢材料都几多,有蛋,火腿,肉丝
✨槟城炒米粉($80): 本身系炒贵刁,点知话无晒~又无晒。。可能我走左辣,所以无乜槟城风味。不过以一个普通炒米粉黎讲味道ok, 佢材料都几多,有蛋,火腿,肉丝,虾,菜,青椒同菜。呢个好食过炒饭,几够味~而且唔算好油腻。
✨柱侯牛腩萝卜煲($88): 小菜会另送白饭~萝白好好食,索晒酱汁好入味。不过个牛腩同牛筋,我好唔好彩食左旧都好韧,个筋直头硬到咬唔开。不过屋企人话食到果d 都好腍,睇来质素唔太稳定又或者我比较黑仔。呢个煲其实味道唔错系捞饭之选,希望餐厅改善一下,炆腍晒先好出街。
✨酱爆虾球炒西兰花($88): 呢个原来有少少辣辣地的,不过又几惹味,系略嫌个虾球未够爽口。
✨枝竹双腩豆腐煲($88): 叫煲都系无错,送饭之选。双腩系火腩同埋鱼腩,个鱼都几好食。支竹,东菇,豆腐都唔错索晒汁👍🏻
✨价钱都算合理,埋单六个人四百几蚊。妈子最赞果两个煲,因为屋企好少煮呢d高难度菜,而且味道唔错。我啱啱睇番平日餐牌同假日价钱对比,炒饭原来贵左接近30 蚊😱。
✨如果用番今日既食物质素黎比对,平日黎食其实都食得过,住附近既可以一试😆,不过以侍应服务态度黎讲,确系有进步空间, 感觉佢地个额头作住个苦字。