2018-10-29
刚从外地回来,突然好挂住香港D地道食品, 特别系好想打冷, 咁岩约开一班朋友系湾仔饮野, 饮完野行左落谭臣道,见到呢间”香港仔茶餐厅”, 叫得自己”香港仔”, 都一定好地道吧! 原来这间是专门吃小炒,打冷同卤水野, 我们点了以下食物,本来都好担心唔知好唔好味, 因为都见有d评语麻麻, 又估唔到每样都唔错, 很好味, 而且价钱也很合理. 可以勾起好多以前细个同屋企人一齐打冷既童年回忆!!!1. 潮州卤水鹅拼盘 – 好钟意呀! 因为真系好好味,好地道! 基本上一上碟大家吃了一片, 就即刻好快被抢晒勒! 哈!!2. 招牌卤水鹅片 – 试左卤水鹅, 点可以唔叫卤水鹅片, 既然咁想食卤水野, 紧系要叫多D. 呢碟都好好味3. 红肠八爪鱼 – 好味呀, 我好钟意佢D红肠呀, 而八爪鱼值情有童年回忆.4. 味王沙嗲牛腩 – D牛腩好林, 而且好入味, 食得出用左好多时间去制作5. 乌头鱼 – 本身唔系太食鱼, 试左都觉得唔错, 也不腥6. 潮州韭菜猪红 – 呢碟我本身唔食猪红, 我朋友话好味7. 靓猪软骨米线 – D猪骨好林, 食完一旧想再食多一旧, 已比朋友抢晒!8. 猪耳仔 – 好爽好惹味
6. 潮州韭菜猪红 – 呢碟我本身唔食猪红, 我朋友话好味
8. 猪耳仔 – 好爽好惹味!食完一旧就立即想食多D
9. 星洲炒河 – 几好味, 而且不太辣
10. 豉椒炒蚬 – 好惹味!
11. 椒盐九肚鱼拼鱿鱼 – 呢碟若果再脆D就更好! 不过味道也不错!
整体黎讲真系唔错, 系一间有惊喜的地道打冷小店, 而家香港呢种舖头愈来愈小, 值得回味
潮州卤水鹅拼盘
招牌卤水鹅片