2018-03-22
终于完结左台湾同泰国两个旅程,一番到黎香港就急于觅食😆今次拣左呢间系香港有几间分店既日式店午膳,贪佢午市无加一😎成日都唔明,点解同屋企只有一站之隔既太和站有咁多食肆,选择多、价钱又唔算贵,但系粉岭谂到头爆都只系得快餐😫同屋企人两个人,谂住假期应该无乜人,所以晏少少到,点知一点零钟去到,要等到两点几先入得…入到去已经系last order,唔可以坐太耐,因为职员要落场😣我地每人一个餐,每个餐都包沙律、蒸蛋沙律普通野,无乜特别蒸蛋既菇虽然只有一小旧,但食到杯底都仍然有好浓既菇味;除左蛋面干d之外,整体都滑身寿司配细牛肉乌冬 ($73)呢个餐既分量岩哂我,食左唔饿又唔会太饱套餐有两件三文鱼寿司、大熟虾、吞拿鱼蓉、带子、唔知咩鱼既寿司各一件三文鱼同带子既味道一般,唔系话好鲜甜或肥美;大熟虾睇佢个样就麻麻地,但原来有虾味且弹牙,唔干唔霉;个样似拖罗蓉既吞拿鱼蓉寿司反而有惊喜,因为我平时食果d一系无鱼味,一系腥,但呢个食落有鱼味之余又有少少甜 (我无沾任何野食);一洗我对吞拿鱼只有腥味既印象牛肉乌冬应该用普通乌冬,牛肉用上半肥瘦既肥牛,牛味重家人点 - 鲭鱼、吉列猪扒、三文鱼刺身配饭及面鼓汤 ($
今次拣左呢间系香港有几间分店既日式店午膳,贪佢午市无加一😎
我地每人一个餐,每个餐都包沙律、蒸蛋
套餐沙律
沙律普通野,无乜特别
套餐蒸蛋
寿司配细牛肉乌冬 ($73)
寿司配细牛肉乌冬
呢个餐既分量岩哂我,食左唔饿又唔会太饱
寿司配细牛肉乌冬
牛肉乌冬应该用普通乌冬,牛肉用上半肥瘦既肥牛,牛味重
家人点 - 鲭鱼、吉列猪扒、三文鱼刺身配饭及面鼓汤 ($88)
鲭鱼、吉列猪扒、三文鱼刺身配饭及面鼓汤
虽然三文鱼刺身质素中庸,但整体个餐都算抵食,同时食到原条鲭鱼同大大块既吉列猪扒👍
吉列猪扒新鲜炸出黎,极度脆口,而且唔系薄款,赞!!
鲭鱼烧得唔错,肉质够实,仍然有少许鱼汁;不过要小心d食,因为太多幼骨
今次用餐感觉唔错,但短时间唔会计划再黎,毕竟大埔仍然有好多食店尚未光顾呢~~