2020-01-01 807 浏览
Homeslice #西环虽然喺附近读书,但系成日食嚟食去都系𠮶几间,今次咁啱见到呢间pizza店,用咗霓虹灯作装饰,入面嘅墙身仲用咗好多旧式美国漫画,装修造型前卫,吸引左我入去食。冇谂过连食物质素咁好高质!真心大力推荐!Sticky Lamb Ribs $140好耐冇食过咁好味嘅羊架!甚至系我so far食过最好味嘅一个!羊苏味非常重,配上一啲类似七味粉嘅调味料喺面,辣辣地好惹味!最重要嘅系佢将个羊架烤到外脆内松化,完全系一吉落去就散开,完全唔需要用牙力去咬,虽然$140剩系得四件,的确有少少贵,但系佢嘅味道真系一流!味道:4.9/5性价比:3.5/5Gambas 12inch $180Garlic prawns, mozzarella, chilli, spring onion oil即场见到个师傅喺度搓个面团,技术纯熟,新鲜即焗,焗完之后个Pizza edge好脆口,而个dough就带点chewy,口感不错。另外虽然材料简单,但系完全系一个食完一啖又想食多啖嘅Pizza,芝士嘅份量啱啱好,唔会太腻,啲虾亦都好鲜,仲用咗蒜蓉葱作调味,有少少似中式嘅蒜蓉焗虾,再辣辣地咁好香口。唯独
Homeslice #西环

Sticky Lamb Ribs $140
味道:4.9/5
性价比:3.5/5

Gambas 12inch $180
即场见到个师傅喺度搓个面团,技术纯熟,新鲜即焗,焗完之后个Pizza edge好脆口,而个dough就带点chewy,口感不错。另外虽然材料简单,但系完全系一个食完一啖又想食多啖嘅Pizza,芝士嘅份量啱啱好,唔会太腻,啲虾亦都好鲜,仲用咗蒜蓉葱作调味,有少少似中式嘅蒜蓉焗虾,再辣辣地咁好香口。唯独系成个Pizza都有层油系面,可能系因为啲芝士溶溶地同埋佢用咗spring onion oil,的确系有少少肥嘅。
味道:4.4/5
性价比:4/5

Chicken and Avocado $120
呢排追求健康啲嘅生活,成日都会系一旧鸡肉沙律,其实好多地方嘅鸡肉沙律都好普通,唔会难食得去边但系唔特别。但系呢一间嘅鸡肉沙律真系好好味,有别于平时大多数嘅沙律都只系用柚子醋去作调味,佢通常一啲甜甜地嘅酱,配上啲橄榄油,加埋熟透嘅牛油果同埋甜甜地嘅提子,成个沙律甜甜地系好好味!美中不足嘅系的确有少少油,同埋成个沙律都只系得一种蔬菜,但系个味道真系世界级。
味道:4.5/5
性价比:4/5