2019-01-23
去潮庭只有一个原因,贵!因为今晚老板请食饭,有老板埋单嘛,紧系食尽佢啦!唔通重去茶档咩!晚饭餐单:原窝海味炖汤,潮式鹅片,煎𧐢饼,潮式茶树菇黄花鱼,虫草花炒翡翠苗,普宁豆酱鸡,潮式煎伊面.原窝海味炖汤:睇汤渣就知,老鸡比海味多,海味有瑶柱同花胶,汤味清甜.潮式鹅片:首先,份量偏少,系少得过份!口感,味道,肉质同一般打冷店无咩分别,只系肥膏少咗.煎𧐢饼:𧐢仔鲜嫩幼滑,口感极佳.潮式茶树菇黄花鱼:茶树菇无咩点食,条黄花鱼鱼肉结实,鲜甜,黄花鱼鱼骨唔系特别多,但唔落葱段只落几粒葱花,败笔!虫草花炒翡翠苗:唔欣赏,草青味太强.普宁豆酱鸡:感觉好似炸子鸡加咗个不知明嘅酱,酱汁味道一般,唔落个酱更理想.潮式煎伊面:哩碟面最满意,面条本身已经有味唔需要点调味,潮庭将面煎至香脆,外表金黄色亦好吸引,欣赏!每一款菜色,都有一个通病:份量不足!味道又唔系特别出色,虽然唔系我俾钱,但真系俾唔落好评啰!
煎𧐢饼:𧐢仔鲜嫩幼滑,口感极佳.
虫草花炒翡翠苗:唔欣赏,草青味太强.