2020-12-10
最近太古开左一间海南鸡餐厅,上网一睇先知原来系鼎鼎大名新加坡文华大酒店旗下嘅传奇海南鸡餐厅品牌Chatterbox。我哋先喺收银下单,然后将传呼器放喺座位贴纸上面,职员就会将食物送到我哋面前!餐厅设计风格充满趣味,尤其系墙上嘅英文句子,例如Rice to Meet You!- 文华海南鸡饭鸡肉全部去晒骨👍🏻,鸡皮充满光泽,肉质软稔,油饭充满香气,而且饭粒干爽,另外附送埋黑豉油、辣酱同姜蓉,相当周到。- 新加坡肉骨茶面线肉骨茶有分星加坡同马来西亚两种,今次叫咗你星加坡肉骨茶,胡椒味较重,里面总共有五件一字排,肉质唔算太嫩但分量搭救。油条非常香脆,浸落去肉骨茶有另一番风味。不过面线同我想像中有啲出入,而且唔系太吸汤🥲- 蒜蓉炒小棠菜呢排太热气所以要食啲蔬菜,蒜蓉炒菜只系加$15。- 咸蛋黄鸡翼鸡翼均匀地抹上咸蛋黄酱,而且夹集既咸蛋黄蓉,口感沙沙地好正😝原先期待香脆既口感,不过浓郁既咸蛋香弥补返!- 椰子雪糕咖央三文治🥪估唔到呢个组合几正,抹上咖央既松软面包夹住椰子雪糕,甜而不腻。海南鸡饭绝对物有所值,椰子雪糕咖央三文治几创新,一定会再帮衬!
- 文华海南鸡饭
- 新加坡肉骨茶面线
- 蒜蓉炒小棠菜
呢排太热气所以要食啲蔬菜,蒜蓉炒菜只系加$15。
- 咸蛋黄鸡翼
- 椰子雪糕咖央三文治🥪