2021-09-15
石塘咀山道斜路开咗间新嘅火锅店叫「斗滚」,见佢系任食打边炉,价钱亦都唔贵,于是就揾晚放工去十下十下😆。餐厅无十分华丽嘅装修,不过胜在座位宽敞,而且整齐干净。舖内挂咗唔少电视机📺,播紧ViuTV,喺今时今日嚟讲实属难得,佢完全唔惊你坐好耐都唔走,而家连啲茶记都做唔到呢点。有选择困难症嘅客人喺呢度唔使烦,因为佢得任食同套餐🙈。再者,食材内容就好似厨师发办咁,餐厅会帮你安排好,每日略有不同。我哋拣咗无限时养生汤放题火锅($268/位),店员有先向我哋简单介绍进食嘅次序👍。枱面张餐纸大大只字写住「先饮汤,再火锅」,咁样令到我对之后嘅火锅汤底抱有好高期望。招牌大乱斗鸡煲🐔,鸡煲好大锅,入面铺满鸡件。佢应该系自己斩鸡,所以每嚿都连骨,未算大大啖肉,不过好彩并无碎骨。鸡肉嫩滑入味,底部仲有豆卜一同索味添。鸡煲有得拣辣度🌶,我哋要咗BB辣,只辣完全系可接受嘅程度,下次要升级!如果佢嘅麻味都可以提升就更佳。蒜蓉蒸海鲜🦐,我本身以为系得一两款,点知原来系一大盘,见到都饱咗,哈哈😍。如果话呢个海鲜盘系四人份都冇人会质疑,海鲜款式劲丰富,包括鲍鱼、扇贝、蚬、开边虾同埋鱼片,佢哋全部都好新鲜。个人认为用蒜蓉蒸海
有选择困难症嘅客人喺呢度唔使烦,因为佢得任食同套餐🙈。再者,食材内容就好似 厨师发办咁,餐厅会帮你安排好,每日略有不同。
我哋拣咗无限时养生汤 放题火锅($268/位),店员有先向我哋简单介绍进食嘅次序👍。枱面张餐纸大大只字写住「先饮汤,再火锅」,咁样令到我对之后嘅火锅汤底抱有好高期望。
招牌大乱斗 鸡煲🐔,鸡煲好大锅,入面铺满鸡件。佢应该系自己斩鸡,所以每嚿都连骨,未算大大啖肉,不过好彩并无碎骨。鸡肉嫩滑入味,底部仲有豆卜一同索味添。鸡煲有得拣辣度🌶,我哋要咗BB辣,只辣完全系可接受嘅程度,下次要升级!如果佢嘅麻味都可以提升就更佳。
火锅配料摆放喺雪柜,自助形式选取,款式都多,有齐蔬菜同丸类等🍢。但由于我哋经已太饱,所以只系拎咗少少。
餐厅汽水都系任饮,但啤酒就唔包🍻。如果想任饮啤酒,每人要加$98,我就觉得有啲贵啰。
椰汁雪燕,最后嚟返个 糖水为今餐作结。糖水味道唔错,🥥椰香满满,加入雪燕,提供美容功效。
总括嚟讲,呢间 火锅放题店相当高质,更重要嘅系佢系无限时‼️,适合同朋友无拘无束大吃大喝。同时,如果著重汤底质素嘅朋友,更加应该嚟试吓佢嘅养生汤,相信唔会令你失望。