餐厅: 渝酸辣粉
资讯:

2021-05-12 1498 浏览
招牌套餐 转担担面 ($108 + $11)套餐包括酸辣粉、口水鸡、凉拌木耳、凉拌青瓜、凉拌虫草花浮皮、甜品同饮品。娘亲经我极力推荐下拣试担担面😂。川式担担面,同平时食开嘅上海担担面浸喺芝麻酱辣汤嘅煮法唔太一样,系以拌嘅形式去处理,似系用酱油、辣油、麻油、黑醋,调和葱、干蒜 花椒同辣椒🔥,再加以少量炒香嘅麻辣牛肉同花生粒,混和幼身面条嚟食。味道方面,小编今次嗌咗少辣,每一啖都会感觉到麻 辣两种元素同时涌现🥵,加上浓浓嘅蒜香、牛肉碎嘅焦香,同唔太重嘅花生味 ,实在让人欲罢不能❤️。而微弱嘅黑醋酸味可以稍稍解腻,吸引我哋继续嗜辣,非常开胃。面条口感烟韧爽滑👍🏻,非常之有咬口,而且挂汁,麻而带辣嘅味道随随在面根入面渐渐渗出,越食越香浓惹味😋,少辣够味得嚟唔会盖过晒面香。可惜佢嘅酱汁唔太足够,有啲干身😬;由于系干捞嘅关系,味道会比较浓,斋食耐咗可能会有啲口干,夹埋𩠌同嘢饮间断咁食体验会好啲。加上制作时间应该有啲过长🧐,担担面送上嚟嘅时候已经有好几条面黐埋一齐嘅情况。口水鸡份量其实都几多,温度雪得啱啱好唔会暖。虽然佢比嘅几乎全部都系鸡胸肉,但肉质扎实得嚟都颇嫩滑,唔嚡口,似家常白切鸡嘅质感,鸡肉鲜
招牌套餐 转担担面 ($108 + $11)

口水鸡份量其实都几多,温度雪得啱啱好唔会暖。虽然佢比嘅几乎全部都系鸡胸肉,但肉质扎实得嚟都颇嫩滑,唔嚡口,似家常白切鸡嘅质感,鸡肉鲜味亦更加突出,鸡皮又唔会太肥腻。调味方面比起担担面,麻油同花生香更加浓郁😍,佢𠮶种麻味同辣味好balanced 偏微辣,配埋香葱同花生粒,层次更加丰富💯,几开胃,有埋芫荽就更好🤪。成碟嘢味道好和谐,几高质,我好钟意食佢面头嘅花生,炒得好香🤤。

三款小食都唔错:
拍青瓜嘅花椒落得比较重手,食到个嘴好麻🙈;青瓜爽脆,麻油同蒜味香浓,咸甜适中非常好食。木耳入口软腍爽脆,咬落去铿锵有声;主要用蒜蓉嚟调味,唔辣嘅,可惜偏咸。凉拌虫草花浮皮,即系猪皮🤓(原本以为系海蜇),做得非常爽口入味,味道有啲似唔甜嘅泰式酸辣,麻味系好淡嘅;猪皮做得好食好考功夫,所以呢个有惊喜🤙🏻。

甜品系桂花冰粉,外表美观,晶莹剔透✨✨ ;入口清甜,口感就似水晶凉粉,真系有桂花香,解辣一流。

嘢饮方面小编嗌咗热奶茶,都冲得几满意,茶涩味足 ,如果奶香再重啲就更加好。
整体评分:7.9/10
小编回头率:7/10

最后想讲嘅系店员服务态度意想不到地好,超有礼貌(之前去亲嘅川菜馆啲阿婶都好恶😑),所以今餐体验唔错。
招牌套餐 (转担担面)
担担面
口水鸡
凉拌木耳、凉拌青瓜、凉拌虫草花浮皮 (跟餐小食)
桂花冰粉 (跟餐甜品)
招牌套餐 (转担担面)
担担面
口水鸡
凉拌木耳、凉拌青瓜、凉拌虫草花浮皮 (跟餐小食)
桂花冰粉 (跟餐甜品)