2011-06-09
香港地潮流兴饮茶文化,而家无论一家大细男女老少情侣知己,都钟意叹下一盅两件,过返个悠闲的下午。因此,香港的茶楼、酒家开到港九新界,成行成市,几乎好似便利店咁,梗有一间系左紧。不过,讲到质素高,又要价钱平嘅,真系可遇不可求。今日咁啱就比我遇一间---金山海鲜酒家。我都系个朋友介绍上黎饮茶,佢一早BOOK左位,一入到去,D位有D迫,我问侍应130号台系边,佢仲话:「我地无130号台㖞!」原来张台系角落头,好彩个朋友向我挥手,如果唔系我真系以为自己去错酒楼。朋友黎过呢度几次,所以我叫佢揸FIT叫点心,实无死错人。佢叫左5样野,除左麻蓉包之外,都系普通酒楼有的,豉汁蒸凤爪、潮州粉果、鲜虾马蹄饺,以及排骨蒸陈村粉。又估唔到㖞,样样点心都几有水准,凤爪卖相靓,唔会「㶶口㶶面」,又几JUICY几入味㖞。伴碟的花心都几腍。粉果好大粒,落足料,好多粉葛,仲有3、4粒花生,唔似得有D酒楼咁,D粉果好似肌肉萎缩咁。虾饺皮薄,马蹄爽脆,大小适中,一口一粒刚刚好,唔错!排骨蒸陈村粉我只系试左粒排骨,无雪味,唔会太瘦,不过蒜味不足。D粉如果唔落豉油,会好寡口。压轴登场嘅系... ...麻蓉包!!!正呀!!!出面顶
不过,讲到质素高,又要价钱平嘅,真系可遇不可求。
今日咁啱就比我遇一间---金山海鲜酒家。
朋友黎过呢度几次,所以我叫佢揸FIT叫点心,实无死错人。
虾饺皮薄,马蹄爽脆,大小适中,一口一粒刚刚好,唔错!
压轴登场嘅系... ...麻蓉包!!!
正呀!!!出面顶多只有卖莲蓉包、豆沙包、奶黄流沙包,好少有麻蓉包,仲要咁好食!
点好食法呢?麻蓉未食入口,已经闻到好香芝麻味。
一入口,唔~~~劲滑!香甜得黎又唔觉得腻,一绝!自己本来怕甜都觉得佢唔系好甜!可能系师傅知道麻蓉本身比较腻,所以特登整厚D个包皮,令到咬落去中和返。
哇~忍唔住冒住增肥嘅风险都要啪返两个先!
讲埋D茶叶,还可以啦,饮普洱无怪味怪色,已经不错。
你估下埋单几钱?
$101咋!比埋贴士都唔心痛啦!