2023-08-14
最近得知有越来越多别具风味既老店餐厅渐渐绝迹🫥,确系深感可惜,特别系怀旧菜喺香港确系买少见少,最近就到访一间觉得相当唔错既老字号📜,确系值得好好把握机会🙌🏻第二次到访,依然喜欢粤轩出品既「琥珀合桃」🌰,香口脆身,甜度恰当。名物「粤轩销魂叉烧」🐖系必点之选,即有脆边,亦能吃肉质松化,蜜味香浓😋所谓既「大良野鸡卷」其实并无鸡肉,而只有猪肉,肥而不腻,每件一口,恰到好处。印象中都没多少餐厅依然有出品「鹧鸪粥」🍲,其实系将鹧鸪剁成肉糜煮成羹糊,食材亦不复杂,但系工夫繁琐🔧,加入木薯煮成,每口都有令人满足既鲜甜感。怀旧菜「沙律烟䲝鱼」🐟传统上系融合咁西方烹调方法,烟熏味道恰到好处,烟䲝鱼入口亦分外有嚼劲。伴菜系沙律🥗,酸酸甜甜的,正好做到平衡⚖️~「挂炉牛柳条」🥩既酥脆感相当动人,特别系刻意分开上既酱汁与牛柳条,除咗系淋酱汁嘅时候相当IGable之外,亦能有效保持牛柳条嘅脆度~明白爱吃嘅朋友,都会好想热追近黎最流行嘅餐厅/食物,但系依我所睇— 怀旧菜确系买少见少啦,如果有兴趣,就要好好把握机会了!