餐厅: 虎鐵鐵板燒
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
朋友一直好想揾机会食铁板烧,于是我就问吓同事有冇啲咩好介绍,结果同事就介绍咗我黎呢间虎铁,我已经提早打去book位,但系已经冇晒铁板烧嘅bar位🥺🥺可惜,不过可想而知佢系几咁好食🤣😽😋😋-餐厅总共有两边铁板烧嘅枱,再有几张枱🤣灯光比较柔和,坐得好舒服,而且店员态度十分好,每次上食物都会详细介绍,令我地更加可以食清楚啲味道😉而餐厅都系主打套餐,有唔同价位嘅一人同二人餐可以选择,啱哂有唔同budget嘅人😽😽😽我今晚就拣左个$1080/1人嘅餐,总共有10款食物,样样都好高质呀❤️❤️-1.柚子蟹肉沙津呢个沙律好清新😻柚子酱汁超级开胃😋面头有一个好特别嘅菜,好似有好多窿窿系到咁🤣好爽脆😉-2.海胆黑松露糖心蛋热食嘅溏心蛋🤣好欣赏佢地嘅技巧可以切到只蛋咁靓😋海胆好鲜甜,连唔钟意食海胆嘅朋友都对佢赞不绝口😻食落口又有蛋黄香,又有黑松露嘅香气,成件事好match!-3.烟熏帆立贝好欣赏佢哋嘅摆盘,右边嘅小器皿就系装住菊花,店员话粒帆立贝系刺身级嘅,佢哋先将表面煎一煎,在拎去右边嘅器皿度烟熏,令到粒带子可以再熟少少同时亦带有菊花香😽口感介乎生同埋熟嘅中间,好特别❤️食完带子之后仲有红酒菊花啫喱,淡淡红酒

1.柚子蟹肉沙津
柚子蟹肉沙津

2.海胆黑松露糖心蛋
海胆黑松露糖心蛋

3.烟熏帆立贝
烟熏帆立贝

好欣赏佢哋嘅摆盘,右边嘅小器皿就系装住菊花,店员话粒帆立贝系刺身级嘅,佢哋先将表面煎一煎,在拎去右边嘅器皿度烟熏,令到粒带子可以再熟少少同时亦带有菊花香😽口感介乎生同埋熟嘅中间,好特别❤️食完带子之后仲有红酒菊花啫喱,淡淡红酒香,几易入口👍
4.活鲍鱼配蟹肉海苔酱
活鲍鱼配蟹肉海苔酱

只鲍鱼好大只呀!!!有成只手掌咁大😻店员教我哋先食完原味,有少少海水嘅咸味,已经好鲜甜😽之后再点佢哋自家制嘅蟹肉海苔酱,提鲜左好多😻😻我仲见到有一条条嘅蟹肉,真材实料啊😽另外佢哋仲煎香左鲍鱼嘅胆,估唔到又几甘香🥳
5.法国鸭肝
法国鸭肝

钟意食鸭肝嘅人一定会对呢一个回味无穷😭😭超大旧同超厚😭煎得好香,表面好脆,再加埋意大利黑醋汁同埋下面嘅青苹果,一啲都唔腻🥺😻食完之后仲有一块焦糖青柠可以清一清口嘅味道👍
6.西班牙黑毛猪柳薄烧+香煎野菜
西班牙黑毛猪柳薄烧

本来我都心大心细拣唔拣和牛,但系我觉得应该要试吓啲特别啲嘅嘢🤣结果都冇令我失望,猪柳嘅口感整到同牛肉差唔多,唔韧好易咬,中间包住葱同埋蒜片,好香口😋旁边有日本南瓜、啡菇同茄子,好新鲜👍
7.日本刺身带子𫚭鱼汤
日本刺身带子立𫚭鱼汤

汤好鲜甜👍好香鱼味,饮落口绝对唔会觉得腥,入面嘅带子系另一种口感,比之前食嘅会相对上实,但系又唔会难咬🤣
8.蟹肉炒饭
蟹肉炒饭

炒饭粒粒分明,食到铁板炒嘅获气🤣🤣加埋蛋黎炒好有蛋香,而且蟹肉都唔少添呀!
9.柚子雪葩
雪葩

用呢个雪葩作结好满足🥳🥳佢系柚子味,食到粒粒嘅果皮,雪葩嘅质地相对上冇咁creamy,令我地食完都唔会觉得滞🤣
2021-11-01
柚子蟹肉沙津