宴 尖沙咀

EN Tsim Sha Tsui
2024-12-05 788 浏览
前几日同朋友去咗尖沙咀「宴」食晚餐,呢次真系好特别,因为气氛同啲小食都好有惊喜,每道菜都带出唔同层次嘅滋味,真系几难忘。佢哋嘅炸冲绳鱿鱼须一上枱就闻到阵阵香味,炸得够脆,咬落去爽口唔油腻,仲带住啲咸香味,好啱一边饮啤酒一边食,开胃又满足。鸡肉大叶串烧伴梅子酱鸡肉香香哋,梅子微酸好特别,加埋大叶嘅清香,食落去层次丰富,好有日式串烧嘅风味😋呢道萤光鱿鱼渍口感好有嚼劲,腌制过带少少甜味,食到有返日本嘅味道,真系几难忘🤤仲有佢哋自家制花生豆腐滑滑溜溜嘅豆腐加上浓浓花生味,入口即化,味道唔会太浓,好有惊喜!平时唔系咁易食到咁有心思嘅花生豆腐👍呢杯梅美人梅酒嘅梅子味香甜又清新,酸酸甜甜好解渴,饮完好舒服,仲帮我哋平衡返其他小食嘅咸香味。仲有必饮嘅三得利生啤酒,啤酒够冰冻,饮落去好顺口,加埋炸物一齐,真系满足晒🍺成餐食得好自在,成枱小食够特色又带住啲日式风味,三五知己聚旧真系好啱。呢次晚餐聚会真系一个值得回味嘅夜晚,下次一定会再嚟试试其他菜式😌~