2013-01-15
本人是位澳洲留学生,难得又辛苦过完一年返到香港放暑假第一时间就当然揸车四围揾d令人怀念嘅小食啦,中茶,煎酿三宝,鱼肉,碗仔翅,砵仔糕等,当然仲有至地道嘅车仔面啦!今日揸车系附近药房买嘢,咁啱停正系呢间铺门口,就谂起去读书之前去过青衣华记食过两次,超正,见佢个招牌系华记车仔面(青衣)心谂呢d真系缘份,咁都比我撞正,于是买完嘢之后就入左去坐底食返碗面回味一下。不过好奇怪呢间店铺无咩客人,本人初时都唔为意就坐左系卡位,之后店员问我食咩,我就即刻点左个「天使鸡翼」,店员话冇,跟住我就转点「魔鬼鸡翼」,点知都无,而且店员既态度仲唔系几好,只系答我冇,我反问佢仲有d咩招牌菜,佢就叫我自己睇餐牌!(其实系咪应该同客人讲一声唔好意思冇呢样食物然后再介绍下呢?)。于是我就随便点左碗牛腩面,跟住店员都话无只系话牛腩系小食$12一份,呢个时候我真系如莫名其妙,于是我就同店员讲睇下餐牌先。我拎起张点心纸剔左个$9伊面,$6鱼蛋,$6咖哩牛栢叶,$6萝卜,$12牛腩,$12炸鸡翼,$2再加咖哩汁。当我食嘅时候觉得d伊面淋到唔似伊面,鱼蛋好粉无鱼香味,咖哩牛栢䈎切到好幼,份量好小又老火,萝卜淋到一夹即断,仲要好咸
当我食嘅时候觉得d伊面淋到唔似伊面,鱼蛋好粉无鱼香味,咖哩牛栢䈎切到好幼,份量好小又老火,萝卜淋到一夹即断,仲要好咸,牛腩份量都尚算ok,可惜老抽味重过栓喉味,最严重既系d嘢唔热个心仲冻嘅,仲有个炸鸡翼过份多油(仲有三只鸡中翼连尖)唔够入味就随便加盐系上面,好肯定腌唔入味先至咁做,而个咖哩汁就只系得个差字,完全无咖哩香味。真系觉得好难食嘅一餐,店员对我嘅态度差,汤底就更差,甚么「大地鱼清汤」,唉,真系食唔出,可能厨师唔记得左落「大地鱼」吧!又好似加咗好多好多水咁,清啖无味,完全唔似汤底。
题外话/补充资料:
今次去完对呢间铺嘅(质素,店员态度,食物既价钱)就算半价我都唔会食多一次,如果各位想入去食之前真系要谂清楚!呢间店铺同青衣个间相比真系差好远!(无论系食物既质素,款色同店员既亲切道都差好远)唉!!!