2018-09-25
不经不觉又大一年,今年选择同母亲大人食四季文昌庆祝!挑选了地点方便的太子 - 四季文昌,其实之前已经有一次跟同事一起食四季文昌信用卡的套餐,觉得好味又抵食。今次觉得2人「蟹」逅套餐仲吸引,一餐又有文昌鸡有大闸蟹,真系满足晒两个愿望!我仲想试吓个蟹粉海胆煲仔饭。2人「蟹」逅套餐$588日本大闸蟹 (2只)原味椰子文昌鸡锅 (半只)手切黑安格斯牛小排海鲜火锅双拼 (纽西兰马刀贝、脆鲩片)三色蟹 (蟹粉鲜虾水饺拼蟹膏墨鱼丸、蟹粉墨鱼丸)日本直送野菜篮蟹形姜汁糕 呢度嘅套餐都几抵食,二人餐基本上够三个人食㗎!原味椰子文昌鸡锅 (半只)已经放好椰子水,水滚后,店员就帮我哋落文昌鸡及椰子肉。呢度鸡嘅质素确实比较好,鸡肉鲜甜、弹牙!仲有滚后仍然柔滑的椰子肉。海鲜火锅双拼 (纽西兰马刀贝、脆鲩片)再来一定系要推介佢嘅脆鲩鱼片爽口鲜味。底下仲有鲩鱼腩。马刀贝也很大只及鲜甜。手切黑安格斯牛小排厚切牛小排肥美十足,我一人鲸吞了大半碟。配上海南特有的酸甜酱汁,又另一番风味。三色蟹 (蟹粉鲜虾水饺拼蟹膏墨鱼丸、蟹粉墨鱼丸)第一次食蟹粉饺,同虾肉配搭得非常好,非常有惊喜!蟹膏并不是人人爱,放入丸内依然不掩盖它独有
挑选了地点方便的太子 - 四季文昌,
我仲想试吓个蟹粉海胆煲仔饭。 2人「蟹」逅套餐
日本大闸蟹 (2只)
原味椰子文昌鸡锅 (半只)
手切黑安格斯牛小排
海鲜火锅双拼 (纽西兰马刀贝、脆鲩片)
三色蟹 (蟹粉鲜虾水饺拼蟹膏墨鱼丸、蟹粉墨鱼丸)
日本直送野菜篮
蟹形姜汁糕
呢度嘅套餐都几抵食,二人餐基本上够三个人食㗎! 原味椰子文昌鸡锅 (半只)
已经放好椰子水,水滚后,店员就帮我哋落文昌鸡及椰子肉。
呢度鸡嘅质素确实比较好,鸡肉鲜甜、弹牙!仲有滚后仍然柔滑的椰子肉。 海鲜 火锅双拼 (纽西兰马刀贝、脆鲩片)
再来一定系要推介佢嘅脆鲩鱼片爽口鲜味。
底下仲有鲩鱼腩。
马刀贝也很大只及鲜甜。 手切黑安格斯牛小排
厚切牛小排肥美十足,我一人鲸吞了大半碟。
配上海南特有的酸甜酱汁,又另一番风味。 三色蟹 (蟹粉鲜虾水饺拼蟹膏墨鱼丸、蟹粉墨鱼丸)
第一次食蟹粉饺,同虾肉配搭得非常好,非常有惊喜!
蟹膏并不是人人爱,放入丸内依然不掩盖它独有的味道!
我俩都是椰子控,原只椰子多汁清甜,推荐必选! 日本直送野菜篮
日本蔬菜新鲜及优质,简单用椰子水滚一下,已经好满足!母亲至爱。 「三阳泰」日本大闸蟹 (2只)
蟹膏也不少,大腿肉轻易剪开,肉质鲜美。 海胆蟹粉煲仔饭
最后加了海胆蟹粉煲仔饭,因为我俩都非常喜欢海胆!
我欣赏个㷛仔饭炒得好干身,混入海胆+蟹粉,非常新但特别又好味的配搭。
题外话/补充资料:
海胆蟹粉煲仔饭