2019-11-03 82 浏览
星期日约左好朋友食饭,因为我地都喜欢食日本嘢,就决家试下呢间系尖沙咀亚士厘道20楼既Omakase厨师发板餐厅。一坐低就被餐厅开扬既环境吸引左,对住维港景色,加左好多分。我地拣左个叫樱既set($1480),有前菜、刺身8点、寿司6贯、和食二点、季节汤、水果、甜品。前菜: 土佐啫喱配三文鱼子及松叶蟹肉, 配青瓜芝麻酱。土佐啫喱可以先清一清味蕾,水母口感爽口,三文鱼子同蟹肉都好鲜甜,唔腥。刺身8点: 分左两碟黎, 刺身口感爽口,有海水鲜味。其中特别好味既系秋刀鱼和鲭鱼,会配上日式姜葱豉油,仲有D香草夹在鲭鱼中间,感觉清新惹味!左:章红鱼中:右口鱼右:太刀鱼右前:右口鱼边左下:秋刀鱼右下:鲭鱼左上:拖罗右上:牧丹虾和食二点: 酱油烧带子, 带子大粒厚身,煎到约半生熟,酱油味将带子鲜味带出,刚刚好,夹著紫菜一起吃,好好食!姬小鲷天妇罗: 天妇罗系外脆内软,炸完仲食到姬小鲷既鲜味。寿司6贯: 左至右系深海池鱼、白虾、赤贝、姬鱼、海胆、右口鱼边。寿司好食,好大件新鲜,其中右口鱼边用火炙后,令右口鱼边更香,入口即溶。白虾又甜又有非常鲜味。季节汤:面豉汤加巨型蚬, 蚬肉又大又厚,好鲜甜。水果: 北海

一坐低就被餐厅开扬既环境吸引左,对住维港景色,加左好多分。

土佐啫喱配三文鱼子及松叶蟹肉
章红鱼、右口鱼 、太刀鱼 、右口鱼边
左:章红鱼
中:右口鱼
右:太刀鱼
右前:右口鱼边
左秋刀鱼 、鲭鱼 、拖罗 、牧丹虾
左下:秋刀鱼
右下:鲭鱼
左上:拖罗
右上:牧丹虾

和食二点:
酱油烧带子

姬小鲷天妇罗
姬小鲷天妇罗: 天妇罗系外脆内软,炸完仲食到姬小鲷既鲜味。
深海池鱼、白虾、赤贝、姬鱼、海胆、右口鱼边
面豉汤
季节汤:面豉汤加巨型蚬, 蚬肉又大又厚,好鲜甜。
北海道夕张蜜瓜和香印提子
水果: 北海道夕张蜜瓜和香印提子,好甜!

甜品:
开心果雪糕
开心果雪糕,唔会太甜,好好食!
土佐啫喱配三文鱼子及松叶蟹肉
酱油烧带子