2022-07-26 875 浏览
是日同寿星食生日饭,见网上有唔少好评,所以打算出城,远征中环,帮寿星准备回味家乡备长炭之旅,但估唔到游日变游澳门.....餐厅很有日本居酒屋风味,可惜坐位逼夹,通道只有一个身位。座位安排左唔系bar枱的2人位,一坐底已经feel到闷热,要左杯冰水唔使15分钟已经溶哂...见有bar枱想转,店员就话留左枱同油烟好大唔建议,原来系同area 的3个女生转去,佢地一去到已经话凉好多,但系keep 住坐满,转唔到都无法。食物方面味道都不错, 上菜速度算快,同寿星order左枝清酒,本身打算拣其他款,店员极力推荐原价$1100的清酒,当日咁岩做紧半价,无所谓啦,生日饭预左食得豪啲。食左2个钟左右,特别的'惊起'就黎,上演左场水舞间,主角当然系我同寿星啦,半边身湿哂,啲水好似闸门咁完全逃走唔到,只好等水停,附近客人都好热心递上纸巾,可惜无用...表演完毕,当然系马上转位,可惜心情已大打折扣,但唔想影响寿星心情,唯有当无事发生。除了重新安排已经游左水的食物,即时refill一壶清酒,但唔系我地本身order个枝 (事后听寿星讲,原来水舞间个阵,店员有讲过可以任选一款refill返,点知一转完位就用大

餐厅很有日本居酒屋风味,可惜坐位逼夹,通道只有一个身位。
表演完毕,当然系马上转位,可惜心情已大打折扣,但唔想影响寿星心情,唯有当无事发生。除了重新安排已经游左水的食物,即时refill一壶清酒,但唔系我地本身order个枝 (事后听寿星讲,原来水舞间个阵,店员有讲过可以任选一款refill返,点知一转完位就用大枝装house sake refill, 见我无反应,所以无出声,其实我系无听到=[ )
事后,店家只有送上烧鳕鱼干作为赔罪。
估唔到,隔左唔够2个钟,又上演另一场水舞间系同一位置,相信唔系第一日发生。幸好,水量较少,亦无其他客人坐在那位置。
回到家,我同寿星都有肚仔唔舒服,探左几次大口仔,唔知关唔关水舞间事😣

呢次的经历真系好失望,特别系店家的处理手法,真系无下次。食物方面虽然不错,但同等level的串烧店系尖沙咀都有不少,至少系酷热天气的情况下,冷气比较充足。
烧鳕鱼干
2022-07-09