2009-06-25
行家兼老友约食饭,今次由我发板,当然要揾间好嘢试试,今期就去试位于中环置地出名嘅过江龙,由英国进驻嘅日本料理,仲好似系啱啱攞咗个由 英国饮食权威杂志《餐厅》选为2009年全球100间最佳餐厅,名气就热爆,唔知质素系点。去到置地广场楼下,有数部 lift 可以直达餐厅,上到餐厅,receptionist 随即礼貌地带我入坐,厨房是开放式的,坐椅阔落,有arm-rest,似去咗酒店coffee shop ; 我两今晚去嘅系餐厅部份,餐厅尽头有一间玻璃房,可以做私人饭局,布置特别,设计师似乎好喜欢利用玻璃做嘅装修,餐厅楼底又高,够哂气派,用上落地玻璃,但系枱与枱之间嘅距离反而太近,变得私人空间减少,美中不足 ; 而沿旋转楼梯拾级而上,楼上仲有一层酒吧区,睇设计上应该系迎合西方人口味似的。我朋友有个背囊,佢地可以代客人保管住,而且系独立的,有一张卡比你揸手,走之前交比侍应就可以攞返你嘅物品,照顾周到。menu 一打开头版有一页序,讲解餐厅主旨。一开始佢话自己系当代日本居酒屋,我又唔觉㖞,其实一入门口我就唔觉佢系日本料理,似食西餐多过食日本菜 ; 佢话自己唔系供应定食,而系for sharing
menu 一打开头版有一页序,讲解餐厅主旨。一开始佢话自己系当代日本居酒屋,我又唔觉㖞,其实一入门口我就唔觉佢系日本料理,似食西餐多过食日本菜 ; 佢话自己唔系供应定食,而系for sharing咁就系人都知日本居酒屋咪就系咁架啦,驶乜佢讲呢又 ; 最后,仲要讲明𩠌菜系会喺席间一路上枱,咁当然啦,唔通学似中国菜摆到成枱都系,又或者法国菜咁未食完一道菜,唔可以上第二道菜咩。写呢段嘢嘅人真系唔知想写比边过睇呢。
仲有一点特别嘅,佢地有春日推介,亦都有set供应嘅。
讲返食物方面:(以下系依照当晚上菜次序)
1. Hot Sake Carafe - Tengumai, Yawara Junmai (A fine Jumai which brings out its true flavour when heated, A comfort sake to warm up your soul) 300ml $160 - 相片欠奉因卖相冇乜特别,器皿用暖水坐住,保持温度,味道入口唔太清香,老友亦觉得唔够纯,可能我拣得太cheap挂,因为好多酒以同等份量都要好几百,甚至上千蚊,不过放得呢只酒喺menu比客人拣,我谂佢地都应该慎重选择货源。
2. arjun's chu toro roll (prime tuna and finely diced spring onions) 葱花中级鲔鱼卷 $110 - 一上枱,我仍然挂住影相之际,老友已经叫我快啲吃,因为紫菜已经开始淋,但系只不过系上枱两分钟,好明显系处理食材技术出问题,其实我见上枱时候已经淋咗,有可能系佢嘅饭实在有啲偏湿,不过佢嘅toro茸因为非常肥美,鱼脂多而甘香,用料上乘但烹调技术尚待改善 ; 子姜鲜嫰,Wasabi新鲜磨制,呢种级数餐厅绝对要用上,此点不足为奇。
3. tai no sashimi salada to umesu (sea bream sashimi salad with mizuna, myoga and umeboshi vinaigrette) 薄切鲷鱼沙拉配梅子醋 $120 - 系佢地嘅春日推介之一,鲷鱼鲜味,下面舖有生菜丝,洒上梅子醋,但味道过浓,虽然鱼够新鲜,但鲜味被抢。
4. Sashimi moriawase 7 sashimi selection $540 - 每款三片,合共21片,价钱合理,而且真系相当新鲜,用上去一大旧冰块同碎冰盛载,难怪咁多人都话要试佢地嘅刺身,甘虾爽甜 ; 三文鱼肥瘦适中,油脂分布均匀 ; 蓝鳍鲔(bluefin tuna)虽然油脂唔重,但冇筋,值得一赞 ; 帆立贝就唔够爽,口感欠奉 ; 总括来说,一个 "鲜" 字。
5. edamame (steamed with sea salt) 海盐枝豆 $40 - 做佐酒食品或前菜就ok,但系竟然食到一半嘅中途至上枱就未免........枝豆软熟,洒上粗海盐,味道ok。
6. yasai no moriawase (assorted vegetables tempura) 野菜天妇罗 $80 - 脆桨够薄,炸嘅火喉控制恰当,吸油纸上冇咩多余油份,但系蕃薯、南瓜就略嫌切得太薄,冇咩口感之余,仲因为薄身关系,炸嘅途中水份好易流失。
7. corn tempura 粟米天妇罗 - 用上粟米做天妇罗都系第一次见,系由侍应介绍,原来系未放上主餐牌的,粟米表面积大,可以上多啲炸桨,炸至金黄香脆,质地有啲似爆谷,但系粟米入面水份充足,而且鲜甜好多,洒上些少胡椒粉,配埋酒嚟食,感觉一流。
8. buta-bara yuzu miso (black pork belly with yuzu and miso) 烧黑豚腩肉配柚子面豉酱 $165 - 两串猪腩肉,每串三旧,卖相吸引,第一旧半肥半瘦,可惜肥猪肉部份系肥猪肉一大旧,入口一咬,猪肉即时在口溶化,感觉系缺堤泛滥一样似的,顿时成个口都系猪油,感觉只系比食东坡肉好少少,呢种感觉本人就唔识欣赏 ; 第二旧就少啲肥多啲瘦,比之前多啲咬口,用上柚子面豉酱都系啱嘅,柚子带少少酸可以中和多余油份 ; 最后一旧就全瘦,竟然系全瘦,唔知佢想点,仲难食过煲老火汤嘅瘦肉,非常硬而且鞋口,唔合格。结论系,虽然第一旧颇肥腻,但亦都系我俩觉得最好味嘅。
9. tokudai wafu asparagasu (asparagus with wafu sauce and sesame) 芝麻烧露荀 $70 - 露荀鲜嫰,轻轻地烧一烧,用芝麻加wafu sauce(豉油中加上醋味沙律酱),清甜露荀配上浓味酱油,味道得到平衡,处理得非常好。
10. 盐烧三文鱼头 - 三文鱼本身够肥,烧出嚟故然特别香,一碟四旧,见厨师选取都系鱼肉偏多部位,冇鱼头骨同胶质比你啜,我争啲以为佢地上错𩠌,可以话系似鱼鲛或者系鱼身嘅肉多啲,好明显唔系为本地人而设 ; 外面烧得香脆,里面亦唔会太干,只系感觉唔似食鱼头吧。
11. 香蕉蛋糕配绿茶雪糕 - 餐牌入面唔见甜品项目,侍应介绍咗呢样,香蕉蛋糕香蕉味浓而且松软,不过唔知点解要配上同样重味嘅黑芝麻嚟抢夺佢嘅味道 ; 绿茶雪糕一上枱就知出事,你睇吓佢嘅颜色,竟然系呈浅绿色,入口净啲感觉唔到自己系食紧绿茶雪糕,味道淡如水,最严重系食食吓有硬物,咪系细小冰粒,一定系溶过,侍应解释佢地嘅雪糕系自己制造的,so what? I dun care,我最关心嘅系处理食物嘅质素同技巧,如果系自己搞唔掂嘅,倒不如出去订人地做嘅出品返嚟卖好过。
12. 玄米茶 - 因为食得太饱,老友叫咗茶嚟消滞,又唔知佢地系咪serve惯西人,都系一个order serve 一个人嘅份量,竟然只系拎一只杯嚟,,又话写到明系sharing,呢点就不够细心了。
Comments: 又一间名过于实,话自己做日本料理,入面真系唔多觉有日本人嚟吃,但差不多全场九成客系西人,而且唔知系咪我地张枱离open kitchen太远,我就见唔到佢地起用日本师傅,唔见得会有几正宗。但点解佢地都会入围呢?? 我估好可能系与佢嘅总部地点有关啰。不过服务方面算几专业嘅,细心,非常有礼貌,每上一道菜都会讲解制法同埋酱料点用,但系𩠌菜上枱次序就好似未经安排咁,呢点就唔专业,应该由淡食到浓,前菜至到主菜,刺身之后到寿司卷物。食完后,我俩都觉得如果自己出钱嘅话,一定唔会嚟呢度食,佢地做嘅日本菜系比西人食嘅。