2K
2008-02-24 17 浏览
又一个人0系铜锣湾揾地方食lunch, 今日想食回转寿司, 谂起呢间未试过的新店, 入0黎睇睇. 可能因为太早0既关系, 全间铺得我一个客人, 师傅同店员们都好似0岩0岩(目训)醒, 见到我一个人11:45am 就食lunch 仲好似好惊讶咁-_-" 不过好快就有店员attend to 我, 先解释因为新开所以未有menu, 要用住order 纸先, 又介绍自己等我有需要时揾返佢, 又帮我斟茶斟豉酒, 服务真系好得无0野好讲!如常tick 返0个几款0野, 主要想比较一下呢度同自己常去的同区板前/峰/淳寿司... 食完虽然无惊为天人0既感觉, 胜在即叫即整, 整体质素唔错亦平均:- 手握寿司饭: bite size, 握得够实, 唔会一夹即散, 意料之外; 亦欣赏入面有wasabi, 不过我觉得寿司醋落得唔系咁够, 食落淡了少少.- 海胆手卷: 紫菜10 个脆, 海胆唔算好甜, 好在唔腥, 不过$25 算系咁啦. 好挂住寿司广的海胆!- 牡丹虾(一件): 肉几爽, 虽然唔算好甜, 不过都新鲜, ok 的; 「烚熟虾头」内有少少膏可「撩」出0黎食, 都几香.- 无筋中toro (一

- 无筋中toro (一件): 食落又真系无筋, 不过鱼味一般, 食完都唔觉系toro, 不过呢个系最cheap 0个只, 相信又唔可以太苛求...
- 三文鱼腩: 呢个ok, 新鲜肥美, 鱼味够, 相信「三文鱼痴」朋友K 会钟意.
- 帆立贝: 呢个几得, 新鲜爽甜, 仲几厚肉, 好食!
- 油甘鱼腩: 呢个好得, 新鲜丰腴, 味道浓郁, 食完成个口都系鱼味, 推介!
- 濑尿虾天妇罗: 贪过瘾叫的, 亦好后悔叫了-- 炸浆厚得不能接受, 仲要一d 都唔脆, 软熟得似鸡蛋糕(!!!), 唯有帮只虾「剥光猪」... 濑尿虾肉无味, 肉质亦因为本身比较散, 天妇罗效果几差. 唔会再食!

食完之后先想叫蒸蛋, 但店员话因为即叫即整要等15 分钟, 唯有打消念头.

环境ok, 干净企理, d 位亦阔落, 坐得舒服; service 就如上地好, 埋单$159.50, 我俾$200, 找返0黎的亦竟然系两样$20 纸+ $0.50, 并无打散搏打赏, 希望佢0地可以keep 落去!

整体感觉几好, 会考虑再帮衬!

离开时约12:30pm 路过板前, 如常地排晒长龙... 有时好唔明, 呢间新的绝对唔失礼, 虽然回转0黎讲板前又真系唔错, 但要排两个钟㖞? 又或者香港人比较钟意排队啦.
part I
part II