2018-07-23
一年一度的大学同学聚会,今次选了呢家位于天后的老牌私房菜『食得好』。天后地铁站行过去几分钟就到,都算方便~睇个门面都几有气派, 唔简单咁!!!入到去发现个楼底好高,上面摆左架人力车~~好怀旧的格局入面只有几张枱,是传统酒楼的格局。首先上的是3道超经典菜式! 金钱鸡!!哗, 呢味真系好耐好耐冇见喇!!!好令人怀念喔!!!仲有蟹多士!话经典唔经典咁,但一上枱就秒速被抢哂啦!!第3宝,蚬蚧鲮鱼球,如果有酒饮就仲正~~不过今晚的同学都好乖, 个个话揸车唔饮酒金钱鸡其实系冇鸡嘅,后生一辈可能未食过,其实个概念同西方的BURGER好似,就系两块皮夹住D馅咁。面头是义烧,中间是鸡润,底层是爽口的肥猪肉。3样野单吃可能冇惊喜,但夹埋一齐吃, 果种感觉,我会形容是神来之笔,一定要试!蟹多士要贴张咬左一半的相, 俾大家睇下有几多蟹肉! 金香酥脆不失蟹肉鲜味,真材实料架~!之后就系锦讼云吞,块块都炸到好平坦,唔系缩埋一旧,用心的食客一定会赏识如此用心的厨艺! 个汁酸甜度校到刚刚好,可以捞饭添呀!唔好俾佢停,全晚重点是呢个巨大的八宝冬瓜盅,有大大只鲜虾同劲多配料,听说是原个冬瓜连金腿上汤拿来炖足3个小时以上的
睇个门面都几有气派, 唔简单咁!!!
入到去发现个楼底好高,上面摆左架人力车~~好怀旧的格局
入面只有几张枱,是传统酒楼的格局。
首先上的是3道超经典菜式!
仲有蟹多士!话经典唔经典咁,但一上枱就秒速被抢哂啦!!
唔好俾佢停,全晚重点是呢个巨大的八宝冬瓜盅,有大大只鲜虾同劲多配料,听说是原个冬瓜连金腿上汤拿来炖足3个小时以上的,入哂味,唔同出面蒸好而倒汤入去果D!
淡汤好清甜,非常清润解暑,刚才食的炸物的热气立即被中和了~饮得出真系同出面果D唔同,特别清甜同解渴! 满分!!
然后另一个高潮是上八珍扒大鸭,老板话要先卤, 再炸, 后蒸, 然后仲要拆骨,最后先以八珍配料如海参花胶等扒上去,真系少D功夫都唔得!!!
天呀!!个皮劲香,又一D都唔热气,肉质淋软而入味,食落系好滑呀! 同D海参花胶好夹~~
之后就纸包骨,是用油浸熟的,事前功课非常多, 唔多地方有得食~~~
好香口,肉汁却能完美保存~
仲有老少咸直既琵琶豆腐~~𩠌饭一流的~
呢度真系碟碟𩠌都好强,呢味真系有蟹的赛旁蟹(蟹肉炒大良鲜奶)超正,奶香4溢,满足了你想在吃炒蛋白时食到蟹肉的欲望,个个都极速清哂呢味~~
食完咁多好𩠌饭我菜先来陆氏炒饭,用上原只炸过的大虾干同姜米,劲香,粒粒分明,好好食~
食到好饱,梗系要有份甜品啦~~~呢味焗西米布甸很似曾相识~
食落真系啖啖滋味, 好想再来一碗!!
附上个MENU俾大家睇下啦~~我地都预早左成半个月先BOOK到 :-)