2023-03-28 194 浏览
今日喺湾仔见到有间叫做🤓民初嘅餐厅出面写住咕哩茶☕,见到个名咁得意,决定买个外卖试下。喺等外卖嘅时候,我问咗收银姐姐系边个国家嘅菜式,原来系厨师妈妈👵🏻的家传味道,但带有点点的✨星马风味🔥,同绝对唔会落味精,全部真材实料🥘。原来咕哩茶味道好似肉骨茶嘅易入口版😋,汤是深啡色入边有几嚿肉排🐷,但系药材味冇咁浓比较适合香港人口味🥰。因为我唔太钟意浓药材味,但这间的咕哩茶味道啱啱好😋,药材味唔会太浓,开头饮头几啖,觉得味道偏淡,但越饮觉得越浓越够味,最重要系饮完一啲都唔口渴,证明真系冇落味精🤩。而灵魂嘅肉排🐽唔鞋而且有浓浓嘅肉味数量亦不少,点埋辣椒豉油真系一绝👑。我好期待食埋佢哋其他菜式🐷🐔,因为佢哋真系贵精不贵多全个餐牌都系得四五样选择,我会揾机会试晒佢,呢间小店值得支持💪👍我一定会再嚟帮衬🌈。顺带一提,我个日系闲日夜晚7点几钟,已卖净一碗咕哩茶,其他啲嘢已经卖晒,如果想试嘅记得早啲过去买啦!🔥👍

外卖自取