2016-10-18
晌香港,比利时菜算唔算冷门呢?大家对比利时菜又有几多认识呢?以小弟而言,佢真喺比较冷门,睇番自己咁耐嘅食评就知,唔计比利时窝夫及朱古力,食过嘅比利时菜可谓一只手指(唔喺一只手)都数得晒,今晚,就同朋友嚟到中环嘅Frites作出零的突破。原来一出电梯就喺餐厅,餐厅呈长形,地方颇大,楼底够高,仲有多组露台酒吧位,非常适合「欢乐时光」嚟饮几杯,倾吓偈。而装修极有古典味,木制枱櫈,古典天花灯,加上侍应都喺外国人,食客都以外国人偏多,外语横飞,气氛轻松自在,真让人有少少错觉以为身处外地。顺带一提,枱上嘅餐巾、餐具都做到一丝不苟,尤其套餐具,精致而好有手感。枱上成组酱料架,俾你随意运用。侍应亦好有礼貌、勤快,适时换上新碟。唯一挑剔喺上菜太快,转眼上齐晒前菜、青口及主菜,可以慢番啲就更好。餐枱纸就喺主餐牌,不过,由于灯光比较昏暗,餐枱纸又用上稍浅嘅浅啡色,所以,对某啲客人可能睇得辛苦啲,故可以改善一下。此外,灯光实在极暗,影相实在唔容易,小弟有唔少相都松郁蒙,请见谅。而主餐牌食物嘅分类为头盘、伴菜、招牌青口锅、Frites素食之选、Frites健康之选及主菜。此外,还有一个酒餐牌,因为同朋友都唔好酒
以小红莓汁、苹果汁、蜜糖沟成,无论色泽、味道都几似利宾纳,但甜得嚟无咁死。
简单以菠萝汁及椰子忌廉做,朋友讲唔错,因为菠萝及椰子味都几平衡,酸酸甜甜。
做成塔形,三层色彩,卖相真喺好清新。除咗蟹肉,仲有块根芹、蚕豆、牛油果、蕃茄粒,而当中块根芹查实小弟都唔知喺乜,喺事后上网查番先大概知咩嚟,就喺中层白色沟埋蛋黄酱嘅一啲茎菜,口感喺爽爽脆脆,再者,超多蟹肉,配埋其他食材,涂晌脆面包片上一齐食,不单清新开胃,更喺口感丰富。
Crab Tian
我哋点嘅喺半公斤份量,一样有成锅,虽然无认真数过,但大概都有15、16只,够两三个人共享。单睇青口外型好大只,肉质肥厚,鲜甜嫩口,唔会好似啲平价货入口又韧又胶,感觉好唔同,据侍仲应介绍话每年9-12月喺青口当造期,体形最大,更话有雌雄之分,前者肉身橙色,后者奶白,果然又真喺咁㖞。
Hoegaarden
哗!啲主菜真喺无谂过咁大份,一客足有5大件纽西兰羊扒,而且,件件都有番咁上下厚身,睇餐牌嘅描述,羊扒喺以法国嘅普罗斯旺香草所腌,虽然,唔知点为止喺普罗斯旺香草,薰衣草?但总之好香,而且,羊扒质感嫩腍富肉汁,羊膻味属中等强度,喜欢食羊嘅朋友一定合晒胃口;此外,初头睇餐牌时,以为啲薯仔及沙律菜好似一般欧陆菜咁伴伴碟放晌边,原来唔喺,大堆头铺晒晌羊扒之下,薯仔采用里昂式炒法(Lyonnaise Potato),当然小弟本身唔识依样嘢,事后晌网上查查,喺将薯仔切片,加入牛油、香芹炒软,食落惹味感强;而沙律(Swiss Chard Salad)喺以瑞士甜菜(网上揾到其他译名如莙荙菜、迦茉菜)捞上油醋做成,味道酸酸甜甜。一客羊扒,份量真喺足4个人食。
Provence Lamb Cutlets
因为即叫即做,烘焗需时,所以,有心试就预早落定单。依道甜品好有趣,上枱时一个小煎镬中放咗一大件酥皮,有侍应堂前做埋个后期制作,煎镬一翻就出现苹果挞真身,一片一片苹果扇形排列整齐,放上云呢嗱雪糕球,再淋上苹果酒糖浆就正式做出成品。一客岂止两个人食,3-4个人共尝都OK㖞!底层嘅酥皮好薄,苹果片口薄均一又切得工整,焗腍之后宁舍香,仲有啲啲玉桂味,配合雪糕,冰火交融嘅感觉,添上苹果酒糖浆,真喺甜蜜满泻。
Apple Tarte Tatin