2017-03-22
一直听D金牌食评或竹星仔说这越南河粉全港最好,旧舖地方唔多就脚,今日终于由IFC 行过嚟见到1点了唔多驶等,就入去试下。叫个普通生牛河加料牛丸牛筋,已经成$120, 但碗粉来到时候觉得分量仍然偏少。首先试试汤底,OK几清,但不至于Wow的感觉,冇D食评讲到咁夸张吧。牛肉唔错但老实说系响超市或大昌都买到嘅打边炉美记肥牛质素,仲要得3块。河粉应该系最好一环,唔淋bat bat. 其他小食选择好少,睇到隔离叫嘅春卷话冇乜特别,亦冇乜意欲叫了。个人认为这店有Michelin 推介有嫌overstatement,不过不嬲Michelin Guide亦好多时老点。要人均消费连加一要$150 嘅Pho 都有大把其他options, 质素亦不大分别,menu 亦更丰盛。偶尔食吓可以,呢道仲要食得唔系咁饱,不会刻意返嚟啦。PS. 由于碗粉来到时巳唔太出烟,本人不喜欢食物变冷,所以唔记得影相。