2019-06-15
仔仔终于都考完试,我终于都松一口气,今日放学一于同佢去学校附近荣获米芝莲推介嘅街头小吃 I Love You Dessert「梳乎梳乎」。入到去铺头,问咗店员边款梳乎厘班戟最好食。她的答案就是看看自己钟意什么生果,什么雪糕。 其实实在太吸引,眼花缭乱,很难选择。既然系咁,我哋就拣咗原味梳乎厘班戟加云呢拿雪糕球,同埋香蕉朱古力梳乎厘班戟配朱古力雪糕。梳乎厘班戟需要时间制作,要耐心等待。 终于等到佢出嚟,简直系惊为天人,因为原味嘅梳乎厘pancake系有两个咁多。系震震震地出场, 可想而知系几软熟, 配加上雪糕一冷一热,口感一流。另一款只有一个pancake,都系好软熟。反而,我要赞佢个焦糖香蕉做得非常用心,很有水准。在等候梳乎厘班戟期间,为食的仔仔又话要食窝夫,见到有个食钱窝夫系列,追加了造型有一万yen纸币(米纸做的)的鲜芒果配云呢拿雪糕窝夫。 芒果好新鲜,waffle外脆内软,加埋雪糕简直系一流。如果今日天气凉一点,这个街头小吃就更滋味了。
如果今日天气凉一点,这个街头小吃就更滋味了。