2020-10-09
@kan.teen讲到葡挞~我谂大家应该都有听过bakehouse🤎饼厨大有来头👨🏼🍳系前四季酒店糕饼主厨✨✨听闻egg tart好快卖晒🥚🕐真系迟少少起身都无得食架😂我今次11点左右去到~都要排15-20分钟🙈但想同大家讲 系绝对值得为左egg tart而排🤤‼️加上我本身系劲钟意食葡挞。。🤣.👅Egg Tart $12 @ 1一 定 要 食✨挞皮超酥脆 64层酥皮制作而成😱眼见好似冇乜特别 但一咬开先会发现系一层层 口感好特别🤣葡挞独特之处:个挞皮并唔系一般嘅曲奇皮同埋酥皮~系用酸种牛角包整嘅皮🥐有牛油香同时挞边仲烧成焦糖✨蛋馅黄到变金色咁🥧🍳散发着淡淡蛋香 口感好似鸡蛋布甸咁嫩滑🥚味道就好似食紧Crème brûlée🤩有高级感🦋真系要讲唯一缺点系 偏甜💞但其实都可以接受 一向葡挞呢啲都系偏甜嘅🙈.👅Croissant $20呢个都系名物👍🏻🤣都系酸种面包🍞呢种方式比起一般面包制作 需要更长发酵时间 好考饼厨心思同耐性架🤎🤎牛角包外层依旧酥脆😭❤️一切开就有好多碎碎~呢个🥐嘅味道同口感都好神奇 味道上偏酸 但酸度温和且容易入口☺️牛角包内𥚃层次分明 口感松软得黎又有少少chewy
👅Egg Tart $12 @ 1
👅Croissant $20
牛角包外层依旧酥脆😭❤️一切开就有好多碎碎~呢个🥐嘅味道同口感都好神奇 味道上偏酸 但酸度温和且容易入口☺️牛角包内𥚃层次分明 口感松软得黎又有少少chewy 好有弹性 好好咬 面包唔痴牙😬
👅Matcha Latte $52
估唔到饮品都唔错啊💚抹茶有淡淡苦涩且有回甘🍵入口并无抹茶颗粒 口感顺滑✨✨ 整体茶味偏重好浓郁 又唔会甜😚咬一啖葡挞 再饮一啖抹茶拿铁 中和翻两者嘅甜同苦味 我钟意我呢个组合😆💕
仲有个好欣赏嘅位系✨✨感觉到店员好热情好积极✨好乐意回答你嘅问题☺️我坐喺度大概半个钟 都主动帮我加左几次水 一啲都唔hea👍🏻
👄总结
不用多说~超级推荐个葡挞啊😭真系劲有惊喜架❤️一定要食啊‼️同埋呢个价钱 食到啲咁高质嘅嘢食真系超值啊😭👍🏻
———
📍Bakehouse (湾仔)
湾仔大王东街14号地舖
#kanteen #kanteen香港 #kanteen湾仔 #kanteen良心帮衬 #kanteen抹茶控 #kanteen_cafe