2023-03-25 1007 浏览
今日個星期六過嚟青衣探朋友, 大約五時左右落到去長發商場搵食,發現原來這一家叫魚眾不同酸菜魚的食店在青衣開了分店, 之前曾經試過元朗分店覺得唔錯,發覺青衣分店比元朗店更加寬敞光猛,便決定在這裡用餐。除了酸菜魚外, 還有很多其他的食物例如煲仔飯, 炒飯, 煲仔菜等,即使幾位朋友當中有些不喜歡酸菜魚的也可以有其他選擇, 由於朋友未試過酸菜魚怕食唔慣, 所以我們點了一份酸菜魚及一份炒飯分享。老壇酸菜鯛魚, 酸菜系列有多種不同魚種及其它肉類可供選擇,包括鱸魚片,生魚片,鯛魚片等,即使不愛吃魚片也可以選擇,龍利柳,肥牛和墨魚等, 絕對可照顧不同口味朋友的需要。另外亦可以自選不同的配菜及主食,我們選了豆皮,萵筍及薯粉。辣度方面亦可以自行選擇,由於我們都不嗜辣,最終我們選了不辣, 鯛魚片爽口彈牙, 鮮甜美味,而且份量也不少,沒有細骨, 即使平時食魚怕骨的朋友亦沒問題,酸菜魚湯十分鮮甜,最終幾乎把大部分湯飲完。泰皇海鮮味海鮮炒飯, 海鮮炒飯啲海鮮配料有蟹柳, 小元貝,餐肉, 蝦肉等, 而且份量著實不少, 幾乎每一口都會嘗到海鮮的滋味, 配合稍為有少少微辣的泰皇海鮮醬來炒,非常惹味, 而且炒飯既唔會好濕

泰皇海鮮味海鮮炒飯, 海鮮炒飯啲海鮮配料有蟹柳, 小元貝,餐肉, 蝦肉等, 而且份量著實不少, 幾乎每一口都會嘗到海鮮的滋味, 配合稍為有少少微辣的泰皇海鮮醬來炒,非常惹味, 而且炒飯既唔會好濕, 也不會好乾,口感不錯。

鹹檸樂及利賓納梳打特飲, 套餐都可補錢加配飲料, 大大杯夠晒解渴,鹹檸樂配上大量的冰再加上可樂原罐上, 好有懷舊feel。

2023-03-25