2023-02-23
最近去咗青衣探朋友,到夜晚佢就带咗我去灏景湾附近一间全新装修,非常光鲜嘅中式茶餐厅食晚餐。餐厅简单装修,非常舒适,座位之间非常宽阔。晚上除了可叫传统嘅中式𩠌套餐外,仲有可叫咖喱系列、怀旧系列(例如福建炒饭、银芽肉丝炒面、枝竹火腩饭)。如叫小菜晚餐,仲可以加钱叫酸菜鱼食,非常创新。啱晒我呢啲要选择嘅。好耐无食中菜,就叫咗个$156 - 2人晚餐。酸菜鲷鱼片汤窝(C先选)(套餐另加$18)鲷鱼非常新鲜,超有鱼味。鱼嘅肉质非常弹滑,色泽非常通透,鲷鱼冇乜骨。酸菜亦够多,鱼肉吸收晒酸菜嘅味道,再带少少辣味非常惹味。鱼汤亦非常清甜,送白饭非常一流。西柠软鸡 (B自选)西宁软鸡炸到非常松脆,鸡肉非常新鲜滑溜。 柠檬味超够唔会过酸,食落非常清新可口,酸酸甜甜非常开胃。 一道非常好味的中式小菜。附送菜心一碟,菜心非常新鲜,食落脆爽,白灼非常健康。跟套餐仲有传统中式青红萝卜汤同两杯热饮附送,非常够饱。好适合住系青衣城/长安一带嘅一家大细懒得煮时,落去食饭。
晚上除了可叫传统嘅中式𩠌套餐外,仲有可叫咖喱系列、怀旧系列(例如福建炒饭、银芽肉丝炒面、枝竹火腩饭)。 如叫小菜晚餐,仲可以加钱叫酸菜鱼食,非常创新。啱晒我呢啲要选择嘅。好耐无食中菜,就叫咗个$156 - 2人晚餐。
酸菜鲷鱼片汤窝(C先选)(套餐另加$18)
西柠软鸡 (B自选)
好适合住系青衣城/长安一带嘅一家大细懒得煮时,落去食饭。