2024-08-11
夜麻麻先黎食晚餐,打开app见到有间「小猪妈」,平时我叫开新铺头既外卖,都会惯性开open rice 睇下啲食评先,一开open rice,竟然写佢收左工,但系app有得叫㖞,就打个电话问清楚先,原来「小猪妈」系收凌晨2点架,希望open rice 快啲改番个营业时间,唔系会好多人都错过左依间小店🥹一共叫左7样野:-小猪妈炸酱面原谅我捞到佢乱哂🤣一黎到个面好靓架,仲好多料,但系太肚饿食紧先记得影相,搞到啲料系哂个底度,叫外卖面最怕系啲面会焗到淋哂,但系佢依只面仲保持到弹牙,肉碎好冧好入味,个面有啲蒜茸,捞埋一齐仲劲香口!!-小猪妈手工煎饺我叫左椰菜粟米猪肉饺,睇相可以睇到佢好足料,但系睇唔到佢咬开个一下既爆汁!我一打开见佢啲饺系炸既,仲心谂一定会炸到干哂🥲点知有惊喜!劲多汁,个馅仲好入味,佢一份有十只,我食左6只已经饱饱地🤣🤣佢仲有跟左个饺子汁,一样咁出色!个饺子点左佢即刻开胃左,佢个汁系辣椒油同醋整既,但系提鲜得黎又唔会过咸过辣!个味调得岩岩好!一定要试-拍青瓜,凉拌莲藕,无骨凤爪全部我都要左小辣拍青瓜我钟意佢会清左个青瓜囊,因为唔清既话就会系咁出水而拎到碟青瓜冇哂味,佢清左就可以保
一共叫左7样野:
-小猪妈炸酱面
-小猪妈手工煎饺
佢仲有跟左个饺子汁,一样咁出色!
-拍青瓜,凉拌莲藕,无骨凤爪
全部我都要左小辣
拍青瓜我钟意佢会清左个青瓜囊,因为唔清既话就会系咁出水而拎到碟青瓜冇哂味,佢清左就可以保持到青瓜既清爽!
莲藕都好好食,但系就系普通凉拌莲藕,系好食既,不过冇咩特别点可以讲🤣
无骨凤爪,佢个简介系写酸酸甜甜小小辣辣
完全冇错,佢个酸甜系食左会开胃既酸,好正,一份都唔小,唯一美中不足就系可能白萝卜未当造,食落有啲苦
-腐竹鸡蛋糖水
最欣赏系佢小甜仲要好足料!宜家好小食到腐竹鸡蛋系有白果🥹腐竹,薏米,白果,鸡蛋有齐哂真系好开心,又好好味
-茶叶蛋
睇个颜色好深色,可惜唔入味🥹唯一一样唔推荐既野食🤣
可惜我一个月先番娘家一次🥹🥹唔系我应该会成日叫,夏天系食面,凉拌,饺子,糖水既日子,依间「小猪妈」正正满足哂我既要求🤣🤣