2021-09-24
入到青衣,都知呢个区无咩选择拣,系美食沙漠, 但我地最后都拣到呢间「 Present」食日本🇯🇵料理。上网睇下佢有咩食啦,原来之前系西式,后来转左做日式,咁就要试试佢啦。入到去,店员都好殷勤地招待,即刻安排卡位及奉上两杯热茶。睇睇餐牌,里面都劲多吾同类型既选择,划分左前菜、野菜、刺身、寿司、卷物、一品、扬物、玉子、锅物、烧物、串烧、饭面、甜品、饮品及酒类等。我地拣左黑松露日本🇯🇵枝豆($48)做前菜。黑松露配枝豆真系第一次食,估唔到呢个配搭系咁夹,都几特别。刺身类就拣左三文鱼🍣、油甘鱼、帆立贝。刺身非常新鲜,而三文鱼同油甘鱼都系厚切,油脂分泌非常好,食落有入口即溶嘅感觉,正!另外,我地拣左卷物- 牛油果🥑天妇罗海老卷($108)。天妇罗🍤炸得好脆,再配上牛油果🥑令到个卷物增加啲甜味,有fresh 既感觉😋。之后再就叫左昆布清酒🍶煮蚬(78)。佢个蚬肉都几大只,同埋份量都吾少,用左超浓烈既清酒煮,酒味入哂落蚬到,又吾会过份over cook, 味道都不错。再order左玉子-蟹羔玉子烧($78)。玉子包住蟹羔,一夹里面就流出啲蟹羔出嚟,玉子带甜味,蟹羔带咸味,本以为会好奇怪,但食落又出奇
再order左玉子-蟹羔玉子烧($78)。玉子包住蟹羔,一夹里面就流出啲蟹羔出嚟,玉子带甜味,蟹羔带咸味,本以为会好奇怪,但食落又出奇地match, 值得一试!
黎到点少得叫一叫串烧同烧物试吓😋
➡️脆皮风鳝($78)
呢个烧得劲香脆,又无骨,食落去系盐烧,又啖啖肉,超赞!
➡️免治鸡肉棒配蛋黄酱($38)
店员好细心地介绍将蛋黄酱混合,然后点黎食。个肉棒点上个汁真系锦上添花👍🏻。
➡️汁烧原只日本🇯🇵鱿鱼🦑(小辣)($118)
佢个汁几特别,吾系一般既烧汁,佢甜甜地又再带少少🤏辣,配埋个爽口又烧香左既鱿鱼🦑,又几好食wo😋..
最后点少得叫甜品🍮-日本岩盐意大利切饼($38)。佢啲款有啲切千层蛋糕🍰咁,出面都好少有呢款,食落好香滑,又吾会好死甜,系我钟意既款式呀🙊
Overall 黎讲服务真系超好,店员会好留意食客需要啲咩,会即刻过黎准备。食完都会问我地啲野食点?好无食呀?感觉都几关心啲食客,会接纳我地意见。野食方面都非常吾错既,价钱都好合理,呢个水准,cp 值都真系高,真系非常推荐俾大家!