2019-06-18 51 浏览
喺黄埔睇完戏,所以想喺黄埔新天地揾餐厅食晚饭,见到呢间新开嘅早安越南,价钱唔贵,所以一试。我地每人叫左一个set,分别系生牛肉汤河,青咖喱鸡扒饭,配咸柠可乐同柠檬柚子蜜。另外仲叫咗一个蛋黄黄咖喱软壳蟹。食越南嘢食当然要食生牛肉汤河啦,汤底清甜有肉味,河粉唔散,不错!青咖喱鸡扒饭几惊喜,青咖喱味道浓郁少辣,鸡扒煎得香脆可口,令人胃口大开!不过最惊喜一定系蛋黄黄咖喱软壳蟹,估唔到软壳蟹总共有三只咁多,而且有法包浸左落黄咖喱入面。虽然黄咖喱味道好重,但系食得出蛋黄嘅味道,非常惊喜,绝对值得一试!餐厅装饰有风格,而且用嘅杯具都印上左图案,可见用心!喺香港以平价位食到呢个质素嘅越南菜,绝对惊喜!

2019-06-18