2021-03-06 1369 浏览
越南菜黎講,都幾好食。主要食pho,足料。pho既菜色都多樣化,典型既越南菜都有。例如扎肉、雞絲、生牛肉 湯河,仲有濛,餐飲有龍眼冰同埋三色冰等全部都好多料,雞絲有d唔太滑,不過好足料,湯底清而不淡不鹹,可以接受,雞絲可以煮嫩滑少少。河粉質地都咬落容易有口感。
越南菜黎講,都幾好食。主要食pho,足料。
2021-01-12
2021-02-15 1065 浏览
黃埔花园的美食坊有几家不错的餐厅,最后选了早安·越南。店外有午市套餐,平均都是七、八十元,而且还包括了饮料,任选三色冰、红豆冰、珍多冰等特饮都包括在内,算起来不贵。进去就马上安排了座位了,地方宽敞,没有挤迫的感觉。下单前再检视一下餐单,最后点了生熟牛肉河粉。本来是想多加40元选两款小吃,但被告知只在平常日子供应。河粉上桌时半熟牛肉已经铺在上面,份量不少。 河粉比较厚身,入口不够滑。与平常吃到那种薄河粉,还是有点差异。至于牛肉,在汤內慢慢泡熟,肉身不会韧。跟餐要了一杯红豆冰,冰块有点多,味道普通。 这顿饭连加一是75元,价格不算离地。

黃埔花园的美食坊有几家不错的餐厅,最后选了早安·越南。

进去就马上安排了座位了,地方宽敞,没有挤迫的感觉。

生熟手牛肉河水

椰汁红豆引人

2021-02-15
生熟手牛肉河水
椰汁红豆引人
2021-01-23 713 浏览
要返工的星期六,和同事約好收工去食個午餐。同事推介,話自己次次嚟依度都食峴港酸辣海鮮湯黑粉絲。見佢講到咁,我話我都要試吓😬望落個落好紅,好多辣椒係面頭,以為好辣。但食落又唔係噃,湯夠酸帶微辣,啱晒唔係好食得辣嘅我,同埋酸得嚟又好開胃。黑粉絲煙韌得嚟又夠滑,配埋個湯都幾好食。午市套餐包餐飲,紅豆冰,三色冰同珍多冰都唔使另外加錢,我就叫咗紅豆冰,都幾好飲。另外店員都有好友善,同事唔小心倒瀉咗少少湯,店員即刻攞紙巾和抺布幫我哋清理。
2020-12-11 975 浏览
之前來咗好多次都唔記得影相🤣今次終於記得,所以都想同大家分享下呢間餐廳既美食位於黃埔美食坊入面既早安越南,水準相當唔錯,因為本身中意飲酸辣湯同出面鋪頭比較少見,所以每次來都幾乎會叫呢個硯港酸辣海鮮湯黑粉絲,入面既材料都幾豐富,基本上蝦、青口、魷魚、帶子都有,雖然都係急凍海鮮,但都帶少少鮮甜,而且湯底酸辣度適中,黑粉絲亦非常爽口彈牙,所以好多時我都會將湯飲到底😋至於其他食物我都試過好多款,都係同出面鋪頭差唔多啦,無乜特別,所以亦唔多介紹喇~
之前來咗好多次都唔記得影相🤣
今次終於記得,所以都想同大家分享下呢間餐廳既美食
硯港酸辣海鮮湯黑粉絲
2020-12-05
硯港酸辣海鮮湯黑粉絲
2020-11-12 917 浏览
今日去咗黃埔,大概下午三點幾左右,見時間啱啱好就去咗呢間越南野食下午茶啦!地理位置非常方便,就喺黃埔地鐵站一出就係啦。🚇下午茶時間人數唔算多,我估應該坐咗一半都冇,另外侍應服務都非常之不錯!👩🏻‍💼睇完一輪menu 後叫左個扎肉手撕雞撈檬,本來以為可以加錢再叫小食,點知只係星期一至星期五先可以咁樣做,非常之可惜!😩撈檬味道不錯,扎肉同手撕雞份量都非常充足!不過以下午茶來講價錢就唔算經濟實惠啦。🙊最後埋單$76 ,只係收現金,要食夠$300先可以簽卡。💳

最後埋單$76 ,只係收現金,要食夠$300先可以簽卡。💳
2020-10-17 891 浏览
今次喺黃埔食嘢去咗雷霆保齡附近搵食,上到美食廣場見到佢個名幾得意就決定入去試吓了🤣午市套餐有二十款揀,價錢都算合理適中,而且加四十蚊就可以多兩款小食,非常抵食!不過嗰日唔食得太飽所以冇嗌。。。叫咗一個茄汁牛腩湯河+凍檸檬柚子蜜,大概三四分鐘就有得食好快手!食物同飲品嘅溫度都恰到好處,上檯嘅時候已經聞到淡淡嘅茄香味🤤牛腩切開好多粒正正方方放入口非常方便,粒粒都筋肉分明,口感軟腍入口即溶,味道濃郁而唔膩口,正!河粉嘅份量啱啱好,湯底亦都食得出有淡淡嘅番茄味,不過個人認為可以茄味再濃少少~飲品方面都尚算唔錯,柚子蜜有好多就算冰塊溶咗都唔會好淡,不過檸檬得一片,多啲會感覺好啲~整體感覺非常滿足,下次再嚟會叫埋小食試吓😋

整體感覺非常滿足,下次再嚟會叫埋小食試吓😋
茄汁牛腩湯河
茄汁牛腩湯河
2020-10-11 606 浏览
今日來到黃埔,check下openrice有咩好味嘅店舖。search到呢間越南嘢,入來試試。結果令人失望。首先,點了一個特色咖喱牛腩飯。有咖喱,牛腩,紅蘿蔔,同埋飯。應有嘅嘢都有,但就係一個茶餐廳嘅質素咁囉,無乜特別。但價錢就貴過茶餐廳🤷🏻‍♀️跟住點了越式炒金邊粉。真係唔明點解有人推薦做熱門茶式?先講啲金邊粉,係超級sticky,好痴架喎!一大堆金邊粉,痴住一pat pat,啱啱烚熟咁款,呢隻橙色係想扮越式風味,但隻色係令人覺得非常多色素,唔敢食。味道亦唔夠,唔鹹唔酸,想點?蛋絲,札肉,雞肉,芽菜,同蝦,全部有幾條。我真係唔推薦囉,無下次呀真係,有無人話我聽點解會有咁多好評?唔通我無食中啲好味嘅嘢?

首先,點了一個特色咖喱牛腩飯。
特色咖喱牛腩飯

跟住點了越式炒金邊粉。
越式炒金邊粉

真係唔明點解有人推薦做熱門茶式?

越式炒金邊粉
2020-09-22 530 浏览
Weekend,生活節奏自自然然放慢!睡飽飽,我們和媽媽出外逛逛,疫情嚴峻,老人已經很久沒出門。午餐本來想飲茶食點心,但黃埔美食坊的鳳城酒樓,結業了!可惜!!往下一層,有很多還擇!我們決定試試越南粉,walk in 早安越南,當時2人限聚令仍然生效,4個人要分2桌,中間有不透明板分隔。4個人點了4個午餐:#生牛肉湯河,我吃這個,湯看着很清,喝1口,很濃郁,牛骨熬煮的,好味!#火車頭湯河,單價最高,配料也最豐富!#香茅豬扒湯檬,我媽媽不吃牛肉 >40年,點了這個,分量很足!她吃不完!#扎肉手撕雞湯檬,這個比較清淡,運合 on diet的姊姊。#青檸梳打,點了2杯#Coke zero#熱柚子蜂蜜大家都挺滿意的一餐!
Weekend,生活節奏自自然然放慢!
睡飽飽,我們和媽媽出外逛逛,疫情嚴峻,老人已經很久沒出門。

往下一層,有很多還擇!

4個人點了4個午餐:
#火車頭湯河,單價最高,配料也最豐富!
#青檸梳打,點了2杯
#Coke zero
#熱柚子蜂蜜

大家都挺滿意的一餐!
2020-09-06
2020-07-13 795 浏览
啱啱來黃埔有啲嘢做,同事一齊食飯,佢揀左食呢間!原因係。。因為有位🤣🤣Lunch Time , 唔使等位,直接入,Lucky~~✌🏻✌🏻🤪🤪 睇完menu , 香茅豬扒金邊粉呀唔該,同事就話健康啲要食峴港酸辣海鮮湯黑粉絲,話係用黑豆做,好似好健康咁。但係佢轉個頭又叫左蝦醬炸雞翼同燒豬勁肉(跟餐兩款$40) 來做小食,仲跟我飲椰汁紅豆冰。。🙄🙄🙄🙄 (你説好的健康呢?🙄🙄🙄🙄)金邊粉來到,試下個湯先。。。味精。好重。😥😥😥 但金邊粉好好食,滑口,而且豬扒係勁厚切,煎得唔油,幾好食。👍🏻👍🏻 蝦醬雞翼個蝦醬味唔重,又炸得唔油,雖然有寫明係4只雞翼,但其實係一開2,變單骨的。反而豬頸肉就係薄切,而且肥膏都多,我覺得普通。再偷飲下同事個湯底先,幾好飲,唔太辣,我諗我唔食辣都飲到。👍🏻👍🏻🤣🤣呢度最好係跟餐連飲椰汁冰,珍多冰都唔使加錢,我飲椰冰紅豆冰,都幾好飲,唔錯!👍🏻👍🏻 下次再來黃埔可以再食下。🤣🤣🤪🤪

2020-06-30 649 浏览
平時都甚少過來黃埔地帶是次經過一於尋覓下附近美食—————————————————————🍽食店:早安越南🇭🇰位置:紅磡黃埔天地美食坊(第8期)1樓115號舖😋美食:7.5/10💰價錢:✅扎肉手撕雞酸菜凍檬 $62好大份!但始終都比唔過之前係Vwalk某間食過既扎肉✅越式鮮胡椒大蜆 $120大大煲!底下仲有粉絲💁🏻‍♂️店員仲話個湯係飲得既👍🏻清澈鮮甜~至少唔係混濁海鮮湯✅越式無骨海南雞(例牌) $98色水就幾夠🤔係略嫌唔夠雞味✅油飯 $14(我是一舊飯🍚拜~)✅蒜蓉牛油雞翼 $71推薦!大大件共4隻👍🏻咸香牛油+蒜蓉脆片=食唔停口✅馬拉盞炒通菜 $64炒得有點兒老🤔失色✅檸檬柚子蜜(熱) $28(我是一杯很多柚子的柚子蜜🍹)💡10%服務費2人⭕️是次人均消費:$250——————————————————————店員竟然問我地:「兩個人食咁多呀!?😳」我好想答佢:我同隻牛冇咩分別🐮都係有4個胃🙈
平時都甚少過來黃埔地帶

清澈鮮甜~至少唔係混濁海鮮湯

✅越式無骨海南雞(例牌) $98
色水就幾夠🤔係略嫌唔夠雞味

✅油飯 $14
(我是一舊飯🍚拜~)

✅蒜蓉牛油雞翼 $71
推薦!大大件共4隻👍🏻咸香牛油+蒜蓉脆片=食唔停口

✅馬拉盞炒通菜 $64
炒得有點兒老🤔失色

✅檸檬柚子蜜(熱) $28
(我是一杯很多柚子的柚子蜜🍹)

💡10%服務費
2人⭕️是次人均消費:$250
——————————————————————
店員竟然問我地:
「兩個人食咁多呀!?😳」
我好想答佢:我同隻牛冇咩分別🐮都係有4個胃🙈
2020-06-29
  • 蒜蓉牛油雞翼
2020-06-26 367 浏览
見到餐牌好有越南感覺入到去既時候店員好友善而且仲有一個加分位佢見我小朋友唔夠高 專登加個墊畀我哋食越南嘢當然係佢個河粉 先可試出到佢嘅功力所以首先叫個生牛肉湯河湯底好清甜 河粉亦都好滑牛肉亦都好鮮甜跟住叫咗一碟海南雞碟雞略嫌佢個雞胸唔夠滑比較硬同埋醬汁唔夠味之後做咗四串沙嗲燒得都好香 個沙嗲汁都好好味而且啲肉又唔會燒到好乾肉汁依然保持喺入面最後就叫咗個炒飯飯粒水份比例炒得好好味道亦都剛剛好 唔會唔夠味亦都唔會太鹹總結店員服務態度一流食物大致上好味有下次

見到餐牌好有越南感覺

總結
店員服務態度一流
食物大致上好味
有下次

同兩位朋友一齊去食, 我點左"酸辣湯海鮮黑粉絲"同"椰汁冰"。飲品同朋友既食物一早已經送到, 我果碗粉絲一直未到。之後其中一位朋友已經食完仲收埋碟, 我地就搵一個女店員講爭個粉絲未到。個女店員不屑望我地一眼講左句"整緊呀, 粉絲係要耐d 架啦!", 然後走左!然後朋友再幫我搵番落單個哥哥仔, 呢個哥哥仔態度較好, "今日d 單唔知點解去晒麵果邊呀, 我地都唔敢催佢地!" (我心諗樓面都唔敢催? 咁我自己入廚房催? )過左一陣個哥哥仔番黎, 話見到廚房畢緊粉絲, 呢度想讚下果位哥哥仔有交帶。等左近半個鐘卒之有得食, 滿心期待夾起一撮粉絲, 竟然……發現入面有一條零舍黑既膠線物體!但我再唔食就遲到, 怕佢再換又等半個鐘, 最後都係照食算。食物方面, 湯底的確有輕微酸辣, 幾開胃。入面有一大隻帶子, 一大隻蝦, 兩粒青口仔同埋有幾舊好細塊既魷魚。粉絲加酸辣的確好夾。椰汁冰都好香椰汁味。食物味道係ok, 可惜效率方面同衛生方面太差, lunch 得一個鐘左右食, 呢碗麵等左近半個鐘。而且呢條膠線已經唔係普通頭髮咁簡單…… 我唔敢再食了。

酸辣海鮮黑粉絲

酸辣海鮮黑粉絲

但我再唔食就遲到, 怕佢再換又等半個鐘, 最後都係照食算。
粉絲加酸辣的確好夾。
椰汁冰都好香椰汁味。
2020-05-22
2020-04-09 2572 浏览
原本打算去食壽司朗......條隊排到嚇死我😑於是乎決定放棄😪唯有係附近搵下有咩食😢點知誤打誤撞😂又比我地搵到緊好野👍🏻🔹越式炒金邊粉$47 :色澤唔錯👍🏻食落夠晒味🤩酸酸甜甜咁,勁開胃😍炒得夠乾身,亦唔會太油❗️同埋佢都幾多料,有蝦、扎肉、芽菜同埋蛋絲😎$47都算係咁😌好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗🔹生牛肉湯河$43 :每次食越南菜我都必叫‼️佢呢碗完全合格👍🏻湯底個牛肉味夠晒濃郁😍咸度適中👍🏻加上湯底夠晒熱,上枱唔夠15秒,牛肉已經好快熟❗️最抵讚係佢啲牛肉夠晒嫩口,一啲都唔韌😎超鍾意佢呀🥰好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕🔹炸春卷半份$25 :另一樣我最鍾意嘅就係絲網春卷❤️呢間嘅春卷炸得夠鬆脆🤤上枱仲熱辣辣😌用生菜包住黎食就可以減低油膩感❗️不過$25得4條真係貴左少少🙄好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗午餐嚟講價錢都唔算太貴👍🏻主食份量都算多,另外跟餐仲有飲品❗️如果想飲特飲就貴少少,要加$6😊不過整體都唔錯🥰

🔹越式炒金邊粉$47 :

• 生牛肉湯河
  • 越式炒金邊粉
  • 炸春卷
2020-03-29 724 浏览
呢間餐廳嚟過一次之後就再冇返轉頭啦,唔係佢特別差,因為佢唔特別好姐……叫咗生蝦同檬粉食,質素正常,味道正常,價格亦都係不過不失。只不過餐廳嘅裝修品味我真係不敢恭維,亦太黑,令我食得唔係太開胃。侍應亦都唔殷勤,成日喺隔離傾計。

2020-02-20
2020-03-23 585 浏览
我們來這間餐廳吃午飯的原因就是它的裝修很吸引。餐廳牆上有幾幅大型壁畫,整個環境都充滿越南色彩。我們點了兩個午市套餐,每款套餐包一杯飲品,冷熱飲品都是免費,飲品的選擇頗多,不只有檸檬茶或者檸檬水,還有特色飲品如紅豆冰、三色冰、珍多冰、椰汁冰等等。我們點了一杯椰汁三色冰和一杯椰汁珍多冰。鮮茄海鮮湯檬 ~ 番茄湯底很開胃,也很足料,有青口、魷魚和蝦。熟牛肉湯河 ~ 河粉和牛肉份量十足,湯底味道很香濃,差不多把整碗湯都喝光光。