2019-09-11 701 浏览
上网睇到La Famille讲究食材质素 不添加任何化学香料和色素再配合独有制作手法来突显蛋糕的Q润口感和原材料的美味 就是La Famille戚风蛋糕美味的秘诀 Simple is the Best! 讲到锦就要去睇下 人地店背后既理念啦 佢开左好几间分店 今日我就选择黎到Ifc mall三楼既分店 都几容易揾到 店面好光猛 每个戚风蛋糕都用上保湿玻璃罩 呢个设计几细心同特别 新口味日本完熟蜜瓜🍈($60):表面有几粒好甜好香既日本蜜瓜 再加试蜜瓜皮做装饰 就会得知佢系用左网纹哈密瓜 蛋糕口感好湿润 松软而不腻 最特别系忌廉竟然系送入面 同埋食得到系日本北海道新鲜忌廉既味道呀 感觉清新宇治抹茶椰香🍵🥥($60):两个花花型既忌廉份外突出 充满左椰子同埋奶既香味 加试用左京都宇治抹茶既酱铺左系蛋糕表层 一啖酱一啖蛋糕 浓厚既绿茶味充斥住成个口腔 而椰子味就淡淡尾随绿茶味而出黎意式香草奶冻🍼🥛($54):用蓝莓围住个奶冻就好似缩细左既生日蛋糕锦 一切开中间奶冻向下流 奶冻香滑重奶味又唔会太甜 蓝莓同奶冻既甜 相付相乘 缺一不可 整体甜而不腻 值得一试英国🇬🇧伯爵茶☕️($54):上面放左
 讲到锦就要去睇下 人地店背后既理念啦 佢开左好几间分店
每个戚风蛋糕都用上保湿玻璃罩 呢个设计几细心同特别

新口味日本完熟蜜瓜🍈($60):

宇治抹茶椰香🍵🥥($60):

意式香草奶冻🍼🥛($54):

英国🇬🇧伯爵茶☕️($54):
上面放左粒马卡龙最吸引眼睛👀 外脆内软既口感 十分好味 伯爵茶茶香味浓 食完会淡淡地充满口腔 爱茶既朋友可以一试

最后 士多啤梨巴伐利亚🍮($49):
绝对系一件赏心悦目既仙女甜点 佢上层有透明啫喱包裹住花瓣同埋水果 呢个有红桑子 蓝莓 士多啤梨等等既水果 下层就系士多啤梨味既慕丝 口感非常滑溜 士多啤梨味甚浓 又睇得又食得 打卡影相一流

总结:
-细心既设计的用上玻璃罩将蛋糕保湿