2021-12-12 342 浏览
今次要介绍嘅系位于IFC Mall嘅一间中菜, 内在环境同个无敌海景认真一流! 价钱就唔好预平啦不过食物质素都真系唔错. 今次我地一行五人试左佢嘅点心:1. 花之恋 (蟹籽春卷) $62卖相好靓, 炸得啱啱好, 唔㶶. 入面只虾好大粒, 有诚意. 推介👍🏻👍🏻2. 招牌蜜汁黑豚肉叉烧 $238欣赏佢有个火热住,将蜜汁更融入叉烧之中. 叉烧更加系肥, 半肥, 瘦都有, 满足到唔同人口味. 份量都唔算少, 系高质嘅3. 招牌炒饭 $168用虾, 蟹肉, 叉烧同菜心炒成, 足料. 炒得干身, 粒粒分明, 唔错. 份量方面足, 分到6碗4. 上汤金鱼饺 $68其实就系虾饺嘅上汤版😂gimmick野, 个皮好烟韧, 虾肉多汁, 有灌汤饺嘅感觉5. 香槟金虾饺 $68虾饺非常值得推介! 卖相粉红色系, 好少女😆以为又系gimmick野但食落好有惊喜, 皮好薄, 馅好多好多汁, 果然虾系哩度嘅主打👍🏻👍🏻👍🏻6. 酥皮菠萝黑豚肉叉烧包 $68相对之下哩个就比较普通, 唯一特别就系入面有真.菠萝. 同出面雪山叉烧包无乜分别7. 太极马拉糕 $62另一款好精致嘅点心, 用芝麻同黄糖整成, 不得不赞芝麻𠮶

1. 花之恋 (蟹籽春卷) $62
2. 招牌蜜汁黑豚肉叉烧 $238
3. 招牌炒饭 $168
4. 上汤金鱼饺 $68
5. 香槟金虾饺 $68
6. 酥皮菠萝黑豚肉叉烧包 $68
7. 太极马拉糕 $62
另一款好精致嘅点心, 用芝麻同黄糖整成, 不得不赞芝麻𠮶边好香, 而且唔太甜, 卖相同味道都吸引👍🏻
8. 舍包包 (扣肉) $62
中式burger, 用扣肉做馅, 好彩唔系全肥肉否则好难入口. 味道一般般啦, 食完唔会记得

推介: 虾饺, 春卷, 马拉糕

Overall 点心系满意嘅, 做得非常精致. 价钱唔平但又唔系话overprice, 始终同个无敌海景chill住食, 会番食!
  • 香槟金虾饺
  • 太极马拉糕