2022-12-07
和牛三文治🐮🥪|铜锣湾高层靓景🌆🌃|专人代烧高质靓和牛🤩|肉匠 Nikushou 「打打卡拍低这境界,打打卡百种新生态与趣怪」嚟到铜锣湾旺区,同友人相约夜晚睇show前想揾间舒服唔迫嘅餐厅食下嘢享受一下周末时光,所以就预约咗依间肉匠Nikushou烧肉,餐厅提供多种唔同产地和牛嘅烧肉,而烧肉更系由专人代烧,餐厅格局似日式居酒屋,枱与枱之间嘅间隔好足够,唔会令人觉得焗促。-吉列飞驒牛柳三文治(半客) 4.2/5⭐️餐厅嘅招牌之一就系吉列飞驒牛柳三文治,餐厅仲提供半份嚟叫,为左唔想太饱食唔落其他嘢,同友人一人一件试试,三文治有做到烘边微脆,而飞驒牛柳嘅炸粉上得好薄,入口外脆内软啖啖肉,牛柳油脂感唔重,肉味浓郁,作为前菜享用好满足。-鳗鱼山椒烧 4.2/5⭐️餐厅另一招牌前菜就系鳗鱼山椒烧,上枱细细碟两件,鳗鱼入口外脆内嫩,鱼皮烧得非常焦脆,点上少少伴碟嘅山椒酱汁更加惹味,钟意食鳗鱼嘅朋友依道前菜不容错过。特选和牛五品盛合 4.3/5⭐️厚切澳洲和牛牛 4.3/5⭐️招牌酱烧西冷 4.4/5⭐️一次试哂五种部位嘅和牛,全程都由专人代烧,侍应亦会建议食法及介绍酱料,首先由和牛赤身开始,赤身雪花油脂唔算太
铜锣湾高层靓景🌆🌃|
专人代烧高质靓和牛🤩|
肉匠 Nikushou
「打打卡拍低这境界,打打卡百种新生态与趣怪」
-吉列飞驒牛柳三文治(半客) 4.2/5⭐️
-鳗鱼山椒烧 4.2/5⭐️
特选和牛五品盛合 4.3/5⭐️
厚切澳洲和牛牛 4.3/5⭐️
招牌酱烧西冷 4.4/5⭐️
一次试哂五种部位嘅和牛,全程都由专人代烧,侍应亦会建议食法及介绍酱料,首先由和牛赤身开始,赤身雪花油脂唔算太多偏瘦,侍应会烧至三至五成熟,入口都食到油花感,而且牛味浓郁。之后慢慢由淡食到浓。
其中我地系牛舌控嘅关系再追加单点一次厚切牛舌,虽然依度牛舌由澳洲入口,但系厚切size亦都非常有口感,令人回味。
而最后嘅重头戏就和牛西冷,两片比手掌更大嘅A5和牛西冷,油花分布得非常丰满,侍应烧完之后建议将和牛西冷配上蛋汁伴饭一齐食,和牛西冷入口即溶,油脂感系口腔度爆发,好满足,食完更令人意犹未尽,非常推荐。
–
总结: 餐厅提供多种唔同产地和牛,满足想试匀哂唔同靓和牛烧肉嘅朋友,而且餐厅景观背山面海,钟意睇景嘅朋友亦推荐于黄昏同夜晚时间坐窗口位置,但美中不足嘅系餐厅虽然由专人代烧,但为我地烧肉果位侍应态度比较机械式及冷淡,令我同友人系佢烧肉途中略显尴尬,未能畅所欲言,稍稍扣分。
====
肉匠 Nikushou (铜锣湾)
📍铜锣湾耀华街38号Zing! 22楼
====