2025-01-23
今日去咗尖沙咀THE ONE食日式铁板烧,真系食到停唔到口,每道菜都好有水准,食材够新鲜,真系好满足!呢间系THE ONE楼上,可以帮到成个尖沙咀,如果夜晚黎食仲有靓夜景睇!今日叫左呢个秋冬宴会前菜安𩾌鱼肝、海鳗配海带汁安𩾌鱼肝入口带咗阵浓郁嘅海鲜味,唔会好油腻,好正!海鳗肉质嫩滑,配埋海带汁酸中带甜啱啱好,成个味道好有层次。甜虾、赤身吞拿鱼、油甘鱼呢三款刺身真系正到爆,甜虾超鲜甜,好有弹性;赤身吞拿鱼就油脂适中,食落爽口又唔会太腻;油甘鱼滑溜溜嘅口感,好满足,三款刺身各有千秋,成碟好有水平。松叶蟹大根豆腐松叶蟹肉鲜甜多汁,配埋吸晒蟹汁嘅大根,味道清中带浓,完全唔会抢味。中间夹左块轻轻煎过既豆腐又滑又嫩,一啖一啖食落好舒服。立鳞烧配芒果酱呢道菜好有创意,烧到条鱼皮脆卜卜,鱼肉仲保持到嫩滑,配埋芒果酱嘅酸甜味,成个味道劲有层次,食完一旧唔系好够喉烧大虾配蜜糖山葵酱大虾烧得岩岩好,虾肉鲜甜弹牙,食落仲有啲铁板烧味,蜜糖山葵酱嘅轻微甜味感,完全将只虾嘅味道提升咗一个层次!山椒汁牛肉薄烧牛肉切得啱啱好,烧得又嫩又香,肉味浓郁,中间夹左香葱,如果中意仲可以夹埋炸蒜一齐食。虽然有配山椒汁,但我觉得
今日叫左呢个秋冬宴会
前菜安𩾌鱼肝、海鳗配海带汁
甜虾、赤身吞拿鱼、油甘鱼
松叶蟹大根豆腐
立鳞烧配芒果酱
烧大虾配蜜糖山葵酱
山椒汁牛肉薄烧
牛肉切得啱啱好,烧得又嫩又香,肉味浓郁,中间夹左香葱,如果中意仲可以夹埋炸蒜一齐食。虽然有配山椒汁,但我觉得已经调味得好够好出牛味可以唔点都得,呢个牛薄烧绝对系今晚嘅亮点之一。
36个月伊比利亚火腿炒饭
火腿嘅咸香令到成个炒饭好够味道,而且中间加入咗劲多炒蛋好香,炒得亦好干身。
最后当然唔少得意试下佢啲cocktail
citrus maxima似系高配版嘅old fashioned,系用咗brandy做基酒,再加入咗梅酒,饮落后劲有啲梅味好有特色