2019-08-16
同同事庆祝生日,有人介绍呢间餐厅所以去试吓,入到大堂真系想像唔到楼上会有餐厅,后来先知原来系一间私房菜。餐厅分开三间房,全部活动式间隔,可以打通晒,今日我哋四个人自己包咗间房,仲有无敌海景,好正啊!Set lunch由$128至$588,餐汤要加$58 ,另外加$108可以要任何款式的前菜,加$15可以要埋餐茶。前菜我哋拣咗「日本顶级鲍鱼伴酱油汁」同埋「香煎鹅肝配多士及洋葱酱」。前菜未上之前先上咗面包,其中一款有好多nuts相对特别,面包配以vegemite和蜜糖。话说我去年去澳洲都专登买咗一樽Vegemite呢个澳洲特产(黄色樽红色字,澳洲超市有售)不过一直未开封,据闻味道好特别,同榴梿一样,钟意嘅人好钟意,唔钟意嘅人就觉得好臭,估唔到我最后喺呢一个情况之下黎试第一口,感觉似好浓好咸嘅豉油味,所以会配以蜜糖一起点,咁就咸咸甜甜好特别嘅味道,的确未必个个喜欢,但系都系一个唔错嘅体验啰!不过记得唔好点咁多啊!食完面包前菜就送到了。鹅肝都几大份,试咗少少都几好食嘅。至于鲍鱼竟然有三件,碟上仲有金箔添,高贵雅致,鲍鱼是冰镇的冻冰冰,食落爽口弹牙。我哋都有加钱要餐汤,今日个餐汤系粟米带子芦笋汤
前菜未上之前先上咗面包,其中一款有好多nuts相对特别,面包配以vegemite和蜜糖。话说我去年去澳洲都专登买咗一樽Vegemite呢个澳洲特产(黄色樽红色字,澳洲超市有售)不过一直未开封,据闻味道好特别,同榴梿一样,钟意嘅人好钟意,唔钟意嘅人就觉得好臭,估唔到我最后喺呢一个情况之下黎试第一口,感觉似好浓好咸嘅豉油味,所以会配以蜜糖一起点,咁就咸咸甜甜好特别嘅味道,的确未必个个喜欢,但系都系一个唔错嘅体验啰!不过记得唔好点咁多啊! 食完面包前菜就送到了。鹅肝都几大份,试咗少少都几好食嘅。